Сряда, 10 Фев 2021
    
Бизнес

Хвърлят на тезгяха работещи ресторанти

  19.05.2020 14:13  
Хвърлят на тезгяха работещи ресторанти

 

Дона МИТЕВА

Бум на обявите за продажба на разработени заведения не само в Бургас, но и по цялото Черноморие се наблюдава тези дни в сайтовете за продажби. Според запознати за една част от тях няма да се намерят купувачи, защото дори и хората с пари не искат да предприемат икономически ходове, при положение, че неизвестните около пандемията с коронавируса са много.

Продава се ресторант, напълно оборудван, който се намира в супер центъра на Бургас, до Морската градина и централния вход на плажа, с площ от 168 квадратни метра. Заведението е луксозно - със статут на бирария. То притежава всички разрешителни за топла и студена кухня. Има зала на две нива със 70 места и открита тераса с 40 места, функционална кухня, мокър бар. Целогодишна експлоатация.

Също целогодишно работещо заведение „Канела бар & грил” в Несебър с обща площ 200 кв.м, е сложено на тезгяха за продажба. Заведението е стилно обзаведено и напълно оборудвано. С всички разрешителни и лиценз за работа. Искат му се 430 283 лв.

 Бар-бистро в Слънчев бряг-Запад, намиращо се в жилищна сграда, също чака своя купувач. Включва помещения - оборудван бар, кухня с всичко необходимо. Барът се намира се във фоайето на затворен комплекс и има право да обслужва масите около басейна. „Гарантирана сезонна посещаемост, около 100 апартамента, като преобладаващите собственици са ирландци. Гарантирани английски и руски туристи. Много добра инвестиция, може да се отдава под наем и може да се продаде с наемател. Комплексът се намира в спокоен и комуникативен район. Цена по договаряне“, пише в обявата.

В Несебър, до южния плаж, ресторант „Стария кестен“, който има 70 места на закрито и 80 места на открито, 270 кв.м закрита + 100 кв.м открита площ, работещ, целогодишен, собственикът му също иска да му вземе парите. Такава е и съдбата на работещо заведение в парк „Славейков“ със собствена градина.

Обявите са селектирани само от миналата седмици и далеч не са всички, нито са с претенция за представителна извадка. По-скоро са доказателство за това, че има бум на опити да се продадат работещи заведения, които допреди кризата с коронавируса са изхранвали две-три семейства.

„Дори хората, които са вън от този бранш, вече виждат това. Въпросът е, че държавата не направи нищо за дребния и среден бизнес. Малките търговци – като тези със заведенията, са най-незащитени и най-атакуеми в последващи проверки. Хората виждат какво се случва, убедени са, че на един малко по-късен етап държавата ще се активира да проверява за правила, които още на никого не са ясни и бързат да продават. Винаги в кризисни ситуации най-малките го отнасят. Затова и хората искат да се отърват от собствеността, която вече не им носи доходи, а само ядове и притеснения.

Прави впечатление, че когато държавата трябва да помогне на малкия бизнес, тя намира какви ли не административни уловки, за да не го направи. Но когато трябва да му се вземе нещо – винаги се намира начин. В годините стана ясно, че най-изрядният данъкоплатец е малкият бизнес. Но хората, които се занимават с това ще стават все по-малко. Тези опити за продажба доказват точно това. Макар аз да смятам, че за голяма част от предлаганите за продажба заведения няма да намерят купувачи, защото хората са силно обезпокоени. Това, което върви в публичното пространство, че този вирус скоро няма да отмине, и че се очаква втора вълна, плаши. Много хора дори и да имат парите и желанието, не смеят да рискуват да направят инвестиция в каквато и да е насока. Обезпокоени са и виждайки реакцията на държавата. Големите ресторанти получиха бонуси, но за малките, семейни бизнеси – не само ресторантчетата - не е така. Впоследствие, тези които се отказват от личния си бизнес, висват на гърба на държавата. А не трябва да се стига до там. Аз смятам, че точно на тях трябва да се удари най-силно рамо, за да запазят бизнеса си. Но това не се случва. Затриват се семейни бизнеси“, коментира Николай Димитров, председател на Асоциацията в защита на дребния и средния бизнес в Бургас.

 

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление