Събота, 20 Мар 2021
    
Бизнес

Куп планирани полети ще бъдат отменени заради липса на туристи

  17.05.2020 12:05  
Куп планирани полети ще бъдат отменени заради липса на туристи

Дона МИТЕВА

Информацията за полетите, които по принцип са планирани до края на май и юни, подадена от пресцентъра на Летище Бургас, е твърде обнадеждаваща на пръв поглед. Но в същото време не означава нищо, защото голяма част от полетите се очаква да бъдат анулирани постепенно в системата. Защото полетите са чартърни и трябва да превозват туристи. Само че още не се знае кога ще може да се приемат чужденци и при какви условия. От летището смятат, че това ще е възможно след средата на юни или началото на юли. Още повече, че не е ясно как ще се процедира и с туристите от трети страни.

Справката, направена в средата на седмицата сочи, че има планирани полети до 5 града в Украйна, Словакия  и Полша, до 3 града в Русия и Чехия, до 2 града в Австрия и в Беларус. Очаква се самолети да летят по 10 дестинации в Германия и Англия. До един град се планира да има полети до Дания, Естония, Латвия, Израел, Холандия/Нидерландия, Белгия, Унгария и Франция.

Как и кога обаче ще тръгне реалната полетна програма няма как да се каже.

„Летище Бургас поддържа непрекъснат двустранен контакт с компетентните длъжностни лица от РЗИ. Също така и провежда регулярни срещи със заинтересованите служби: Летищни оперативни ръководители, представители на Гранична полиция, Митница, ПЗПБН и РЗИ, като за целта е сформиран Кризисен щаб по превенция разпространението на  COVID-19.

Съвместната работа с компетентните длъжностни лица от РЗИ - Бургас и ГПУ - Летище Бургас включва регистриране на всички пристигащи пътници в системата за граничен контрол и допълнително събиране на информация чрез анкетни карти за пристигащи от рискови дестинации пътници“, уверяват от аерогарата.

 В Терминал 2 - салон „Пристигащи“, преди пункта за гранична проверка има инсталирани 2  термокамери, които се обслужват от специализирани екипи от РЗИ, съобразно разписанието на кацащите полети. Осъществява се непрекъсната комуникация и с авиокомпаниите, които обслужва Летище Бургас за по-добър контрол и информираност от двете заинтересовани страни.

Осигурени са предпазни средства за службите на летището, както и други необходими материали, устройства и средства за управляване на кризата „COVID-19“.

„Взети са редица мерки с цел справяне с разпространението на COVID-19, включително засилен режим на почистване и дезинфекция, регулярно проветряване и почистване на помещенията и транспортните средства, разделение на пътниците от пристигащи полети от високорискови дестинации и недопускане на непътуващи лица в терминалите на летището (вкл. посрещачи и изпращачи)“, уверяват от пресцентъра на аеропорта.

 

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.