Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Обновяват още 92 класни стаи

  14.05.2020 14:57  
Обновяват още 92 класни стаи

Започва втори етап на бургаския проект „Първокласно начало“

След отличните резултати от проекта "Първокласно начало" Община Бургас реши да продължи работата по модернизиране на още 92 класни стаи в общо 33 учебни заведения.  Вече тече процедурата за избор на изпълнители по проекта, а от пълното реновиране на класните стаи ще могат да се възползват наесен близо 2000 първокласници.

Вторият етап на проекта също предвижда на най-съвременно обзавеждане и оборудване на помещенията в подкрепа на учебния процес. Това включва полагане на нови антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета и индивидуални чинове с възможност за конфигуриране по различен начин, модерни интерактивни дъски и таблети, които могат да се комбинират с електронни учебници и електронен дневник.

Подготовката и ефективността на работата с най-новите електронни ресурси в бургаските училища даде своето отражение в извънредната ситуация и онлайн обучението, в която попаднаха ученици и родители, поради обявената пандемия от заболяването COVID-19.

Освен реновираната материална учебна база, проект "Първокласно начало" въвежда нови интерактивни методи на работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието. Преди първия учебен ден наесен бургаските учители ще преминат обучение за работа с новите изисквания, методики и електронни ресурси.

Резултатите показват, че това дава резултат по отношение на по-високата функционална грамотност на първокласниците, развива тяхната екипност и творчество. Новият начин на преподаване на учебния материал, чрез използването на групов и игрови подход, значително увеличава вниманието на децата и развива когнитивните им способности.

1700 деца вече са приети на първо класиране в първи клас в бургаските училища. В първите 5 минути на 12 май са записани 1000 деца, а за първите 30 минути са били 1400.

Този етап продължава до 18.00 часа на 22 май, а резултатите от класирането ще бъдат обявени на 3 юни в електронната система. Приетите на първо класиране деца трябва да бъдат записани в срок от 5 до 12 юни.

Родителите, чиито деца не са приети на първо класиране, могат да са спокойни, тъй като има още 324 свободни места в училища във всеки жилищен район. Обявяването на тези свободни места ще се извърши на 16 юни, а второто класиране за тях е от 17 до 23 юни.

Поради изискванията за безопасност, записването на всички приети в първи клас деца за учебната 2020-2021 г. ще се извършва по телефон и електронна поща, а не на място в учебното заведение.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил