Вторник, 26 Яну 2021
    
Поморие

Как ще работи туристическият бранш в Поморие в условия на COVID-19

  12.05.2020 11:20  
Как ще работи туристическият бранш в Поморие в условия на COVID-19

Областният управител на Бургас помага с правни съвети

Настаняват туристи с евентуална зараза в общински центрове

Областният управител Вълчо Чолаков присъства на срещата на туристическия бранш в Поморие, която се проведе заедно с кмета Иван Алексиев. На нея присъстваха хотелиери, ресторантьори и  бе насочена към спецфичинте условия, при които ще работи бранша това лято в условията на COVID-19.

Очаква ни летен сезон при много въпросителни и необичайна ситуация. Бизнесът активно търси диалог с институциите. В общините от седмици се провеждат съвместни срещи. На тях се чуват стойностни идеи. Бях поканен на среща от бранша в Поморие. Поех ангажимент да помогна с правната рамка на онова, което местните са изработили като „спасителен план“. Хотелиерите са готови да приложат високи норми на хигиена. Всички са наясно, че работният режим ще придобие съвсем нови измерения и ще инвестират в това, каза Чолаков след срещата.

За да се защитят от безпринципно търсене на обезщетения, от бранша предлагат:

  • отговорността при зараза с коронавирус да бъде на туриста. Това може да се случи чрез Декларация, съобразена с българското и европейското законодателство.
  • турист с установен коронавирус, без нужда от болнично лечение, да бъде настаняван в общински център. Това може да е дори хотел, пригоден за такива случаи. Издръжката на този престой да бъде за сметка на платените вече почивки към хотелиера.
  •  

Собствениците на заведения настояват за по-гъвкави правила при назначаване на персонал, почасово наемане за пиковите моменти. Това се налага, защото никой няма да може да работи на пълния си капацитет, стана ясно още.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил