Вторник, 26 Яну 2021
    

Общо за над един милион: Три общини се запасяват с храна за социалните си услуги

  09.05.2020 16:12  
Общо за над един милион: Три общини се запасяват с храна за социалните си услуги

Георги РУСИНОВ

 

Три общини от Бургаска област се запасяват с храна за социалните си услуги. Репортерска проверка на „Черноморски фар“ показва, че в Малко Търново, Царево и Поморие има публикувани обществени поръчки за доставка на хранителни продукти. Общата стойност на трите обществени поръчки е 951 297.72 лева, без ДДС.

С най-голяма стойност е тази в Царево. Общината е обявила прогнозна стойност от 511 118 лева. Поръчката е разделена в 12 обособени позиции и касае доставка на хранителни продукти за складовете или кухненските обекти на детските градини, детската млечна кухня, социалния патронаж и ученическите столове в Царево и Ахтопол.

Сред поръчаните храни са: месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, яйца и яйчни продукти, масла и мазнини, зърнени храни и храни на зърнена основа, варива.

Зеленчуците са различни видове и състояния. Същото важи и за плодовете – пресни, замразени, изсушени и на нектар. Плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти също влизат в поръчката на Царево. Следват захари, шоколадите и меда. Подправки, майонеза, билки, чайове, какао, сол, риба и рибни продукти допълват списъка.

Подобна е и обществената поръчка на Малко Търново. Доставката на храните ще е за нуждите на детските и социални заведения на територията на общината за срок от 24 месеца. Предметът на поръчката обхваща 15 групи храни. По-различното тук са картофите и кореноплодните, безалкохолните напитки, минералната вода, както и готови за консумиране храни.

340 000 лева, без ДДС е прогнозната стойност, която Община Малко Търново е заложила.

Срещу 100 179.72 лева, без ДДС пък Община Поморие търси изпълнител на поръчка за приготвяне и доставка на храна по заявка и предварително зададено меню за потребителите на Домашен социален патронаж в града.

„Храната трябва да бъде приготвена в деня, в който ще се доставя, и следва да бъде доставена на домашния адрес на всеки потребител в опаковки за еднократна употреба, с температурата на съответното ястие към момента на доставката не по-ниска от нормативните изисквания. Всеки вид ястие трябва да бъде с етикет, указващ производителя, съдържание, грамаж, срока на годност на ястието и условията за неговото съхранение.Разработени са примерни менюта за едногодишен период. Примерните менюта са представени в табличен вид като приложение към техническата спецификация – Приложение №1”, посочват в обществената поръчка от морската община.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил