Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бизнес

Не искат вече украинци и молдовци за това лято

  08.05.2020 11:39  
Не искат вече украинци и молдовци за това лято

Дона МИТЕВА

 В бюрата по труда от Бургаския регион  се обявяват свободни работни места от различни сектори на икономиката. Въпреки усложнената обстановка в страната, свързана с извънредното положение, преобладават обявените свободни работни места от областта на хотелиерството и ресторантьорството, сочи справката от Дирекция „Регионална служба по заетостта” - Бургас. 

„Част от  работодателите от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството все още се въздържат от обявяване на свободни работни места, свързани с летния туристически сезон. Основната причина е, че на този етап няма яснота, кога ще стартира туристическия сезон и при какви условия ще могат да се обслужват туристите”, категорична е Пенка Кирилова, директор на Регионалната дирекция към Агенцията по заетостта.

На този етап заявените свободни работни места  са предимно за готвачи, сервитьори, камериерки, бармани, работници в кухня, администратори в хотел и друг обслужващ персонал. А работодателите, които обявяват свободни работни места във връзка с туристическия сезон са различни – малки, средни и големи фирми.

         Наблюдава се спад в подадените декларации от работодатели от региона за регистрация на заетост на граждани от трети страни за сезонна заетост. Това следва от наложеното извънредно положение в страната и от неяснотата на този етап за евентуалното стартиране на летния туристически сезон и правилата, при които чужди граждани биха влезли в страната с цел работа. 

Агенцията по заетостта въвежда нови електронни и дистанционни процедури за по-бързо и лесно предоставяне на своите посреднически услуги за работодатели. Целта е опазване здравето на всички клиенти на институцията, както и на нейните служители, чрез използването на комуникационни канали, съобразени с мерките за ограничаване на масовите събирания и преки групови контакти.

Успоредно с това бюрата по труда продължават да съдействат на работодателите да възобновят или да продължат да развиват дейността си. Процедурите се допълват с нови възможности за осъществяване на трудовото посредничество на Агенцията по заетостта в съответствие с актуалната епидемична обстановка и действащите мерки за защита здравето на населението.

Разработените нови и усъвършенстваните процеси са за подбор, насочване на подходящи търсещи работа лица и получаване на обратна връзка/информация за резултата от насочването. При тях комуникацията с работодателите се осъществява чрез електронни и дистанционни канали като системите за електронен обмен на съобщения /СЕОС/ и сигурно електронно връчване /ССЕВ/, електронни услуги, телефон, поща, както и по електронен път, при стриктно спазване на изискванията за защита на личните данни.

На търсещите нов персонал фирми се предлагат и начини за неприсъствено извършване на подбор и насочване на подходящи кандидати за работа на свободните им позиции.

Конкретни стъпки и варианти за изпълнението на всяка от тях са посочени в публикуваната в рубрика „Предлагащи работа” на сайта на Агенцията.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил