Първо кафе пиха навън и в заведения след изолацията бургазлии, видя репортер на „Черноморски фар“. Първите и най-нетърпеливи не забравиха навиците си през тези близо два месеца и предпочетоха на Гергьовден да го направят в любимото си квартално кафене, на маса, разположена на тротоара.
Много от заведенията извадиха маси и се съобразиха със заповедта на здравния министър, последно от вчера дистанцията между масите ще е 1,5 метра, а от днес започват проверки на РЗИ и БАБХ.
Агенцията по храните публикува изисквания, които трябва да се спазят. Вижте една час от тях:
Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).
Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.
На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.
Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.
Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната.