Понеделник, 25 Яну 2021
    

Правителството няма да удължава извънредното положение

  04.05.2020 19:28  
Правителството няма да удължава извънредното положение

Това реши Министерският съвет на извънредно заседание

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредно заседание на Министерския съвет.

„Няма нужда да бъде удължавано извънредното положение. Преминаваме към действия за постепенно възстановяване на социално икономическия живот”, заяви Горанов.

Той обясни обаче, че ще се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка.

„Предложили сме за по-голямата част от нормите действието им да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение”, допълни Горанов.

По думите му ще бъде внесен законопроект за изменение на Закона на здравеопазването, с който да се позволи на здравния министър и на държавния здравен  санитарен инспектор да установяват мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че такива мерки ще има. Ананиев каза, че се прави важна промяна, която ще позволи на министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните лица, както и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

Общата забрана за налагане на запори остава в сила и след отмяната на извънредното положение. Тя ще важи, докато траят мерките за борба с коронавируса.

 

Отменят се изпитите на учениците след 4 и 10 клас. Властите са преценили, че проверката на знанията на тези ученици може да се извърши и в началото на следващата учебна година.

„След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния и обем и обхват”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Във връзка с възобновяването на икономиката, транспортният министър Росен Желязков каза, че тепърва предстои Националният съвет за тристранно сътрудничество, както и на отрасловите съвети да взимат конкретни решения.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил