Понеделник, 01 Фев 2021
    
Бургас

Над два часа съветници спориха по докладна за „Ченгене скеле“

  28.04.2020 16:44  
Над два часа съветници спориха по докладна за „Ченгене скеле“

Кметът Николов: Ще го превърнем в туристическа атракция

 

Георги РУСИНОВ

 

Над два часа общински съветници спориха за докладна, касаеща „Ченгене скеле“ и парк „Росенец“. Става въпрос за промяна на Подробен устройствен план (ПУП). Докладната е част от процедурата за 100% грантово финансиране от Европа за изграждане на канализация и пречиствателна станция.

Спорът започна от там, че документът бе входиран като извънреден от администрацията. Част от съветниците се ядосаха, че не са имали време да се запознаят с информацията. Докладната в действителност бе пусната ден преди сесията на Общински съвет – Бургас. От Община Бургас обясниха, че това се е наложило, тъй като се гони краен срок за кандидатстване, който изтича преди следващото заседание на Общински съвет – Бургас.

Стигна се до там, че се предложи дори и оттегляне на докладната от дневния ред и разглеждането и на следваща извънредна сесия на местния парламент, за да могат да се спазят сроковете.

В крайна сметка след куп процедури, изказвания и предложения, докладната бе приета. Кметът Димитър Николов обясни, че така се започва изпълнението на проекти в рибарското селище.

„Ще бъде изградена етнографска експозиция, пресъздаваща рибарския бит и занаяти. Ще бъде обновена и развита инфраструктурата на рибарското селище, ще закупим и корабче за туристически пътувания. Ще се изгради и покрита лодкостоянка- отдавна очаквана придобивка от бургаските рибари“, написа той във Фейсбук.

Планираните дейности включват инвестиции, свързани с изграждането на етнографски комплекс, проучване за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство, свързано с рибарството в Бургаския залив.

„Ще бъдат изградени три малки дървени постройки с експозиционни функции.
В тях ще има постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот. Предвиден е и дървен навес за външни експозиции и демонстрации, както и приемна сграда – информационен център с каса и санитарен възел. Между постройките ще бъдат разположени различни експонати от рибарския бит“, обяснява още градоначалникът.

Най-много регистрирани рибари в цяла България има в Ченгене скеле. По тяхно желание Община Бургас подготви всички проектни предложения и всяка следваща своя стъпка тя обсъжда с хората от общността.

„С инвестициите в „Ченгене скеле“, имаме амбицията рибарското селище да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, като едновременно с това се съхрани нематериалното културно наследство, традиции и природата в района“, поясни Николов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте