Сряда, 27 Яну 2021
    
Бизнес

80 процента от бургазлии декларират електронно

  27.04.2020 10:50  
80 процента от бургазлии декларират електронно

Дни преди края на данъчната кампания, в НАП Бургас са получени над 20 000 годишни данъчни декларации, като 80 процента от формулярите са изпратени онлайн. Бургазлии предпочитат по-бързия, лесен и спестяващ време и пряк контакт с администрацията начин, коментираха от приходното ведомство в морския град. До момента най-много – над 12 000, са подадените подоходни декларации с персоналния идентификационен код (ПИК) на Агенцията, с електронен подпис са декларирали близо 5000. Останалите декларации са подадени на място в салона за обслужване на клиенти, по пощата или с пощенски оператор. Над 75 000 жители на Бургаска област се възползват от възможностите на персоналния идентификационен код на НАП, от началото на годината в Бургас са издадени 6188 кода, а от началото на извънредното положение над 2 000. 

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, вече могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, под меню 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК. Самото заявяване

на ПИК вече също може да става дистанционно – по имейл – [email protected] или с обаждане на информационния телефон на НАП – 0700 18 700. Заявяването може да бъде направено и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/ ). 

От НАП Бургас напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и плащането на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да стане до 30 април. В същия срок е необходимо да се декларират и внесат окончателните осигурителни вноски за 2019 г.

Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2020 г.  Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху данъка си за довнасяне, тези лица следва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък в срок до първи юни.  Също до края на юни е срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец  № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Срокът за годишно изравняване на осигурителните вноски за  физическите лица обаче остава непроменен – 30 април.

В случай, че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 30 април. А в срок до 30 юни 2020 г. трябва да подаде нова годишна данъчна декларация за всички доходи, включително и от дейността си като ЕТ, като направи и годишно изравняване на осигурителните вноски. 

Приходното ведомство напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета  могат да се извършват чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762. 

Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. НАП Бургас работи и  обслужва клиенти при допълнителни мерки за защита, с контролиран пропускателен режим и постоянна дезинфекция на помещенията.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил