Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес

Късен летен сезон, ако ли не - провал и на лято 2021

  26.04.2020 17:47  
Късен летен сезон, ако ли не - провал и на лято 2021

Дона МИТЕВА

Нито лев не е стигнал още до нас, хората в туризма, а мярката 60/40 е неприложима, защото няма как да се докаже спада от 20%. Това твърди хотелиерът Георги Илиев, собственик на „Съни травел” ЕООД. Той работи над петдесет години в туризма, като времето му е отдадено на Южното Черноморие. Виждал и преживявал е какво ли не. Но това, което се случва в момента с бранша, а и с икономиката като цяло, и за него е непознато.

И с банковите кредити – нови или за разсрочване, не е по-розово положението. От една страна, заради това, че бюрокрацията и бумащината е много голяма, а от друга, че се изисква чисто кредитно досие. Знайно е, че в туристическия бранш това е твърде трудно да се постигне. Особено след фалита на голямата компания „Томас Кук” – удар, който силно засегна бранша в края на миналия летен сезон.

„Трябва да не забравяме, че ние сме свързани с контрагенти от други държави и това, че да кажем на 13 май карантината у нас ще падне, но това не означава, че веднага ще се възобнови туризмът. Нещата са много комплицирани  – свързани са с въздушния транспорт, с туроператори от други страни, с условията, които те ще поставят. Положението е много сложно”,  категоричен е Илиев. Той дава пример с това, че не се знае какви ще са исканията на туристите по отношение на олинклузив обслужването. Сигурен е обаче, че индивидуалните туристи, които са планирали пътуванията си още миналата година, трудно ще успеят да ги осъществят, защото са свързани с предварително планирани отпуски. В момента не са възобновени записванията.

„Поне юли, август и септември трябва да направим някакъв сезон. Това не се ли случи, изтърваме и следващия сезон – 2021 година. Ще има много фалити. Вече се заговори, че цените на хотелите падат”, чертае нелицеприятна картина хотелиерът. Той е убеден, че следващите седмици са решаващи. „Около Гергьовден или най-късно до 10-15 май трябва да има яснота какво правим с летния сезон. И евентуално да се даде възможност на колегите да отворят – частично или напълно, кой както прецени”, обяснява хотелиерът.

Що се касае за идеята на колегите му от Слънчев бряг да се предложат ваучери за лекарите от първа линия, които държавата да плати, Илиев смята, че е трудно реализуема. Но пък от друга страна, казва, че не е лошо хотелиерите да направят някакъв жест към българите.

Желязко Атанасов, който е собственик на ТА „Сантра” и работи заедно с други свои колеги по проекта „Черноморска кухня”, обясни, че следи внимателно какво става в туристическия бранш на съседна Турция. Южната ни съседка се слави с креативност и добри условия в посрещането на чуждестранни гости.  По информация от турски източници се очаква в края на май вътрешният туризъм там да бъде стартиран, при спазване на мерките, наложени заради коронавируса и ако „обществото се държи дисциплинирано”. Изявлението е на министъра на културата и туризма Мехмет Ерсой. Той също е обявил началото на проект за международно призната сертификация на туристически обекти без коронавирус.

Над 25 мерки за подкрепа са насочени към туристическия бранш. Част от тях вече са в ход. Други ще бъдат задействани след кризата, съобщават от ресорното министерство в отговор на исканата оставка на министър Николина Ангелкова. Пространно се дава обяснение за всичко онова, което се прави за бранша.

Въпреки социалната изолация, не секва диалогът на министър Ангелкова с хотелиери, ресторантьори, туроператори и предприемачи и се търси баланс, за да се спаси отрасъла.

От министерството припомнят, че има редица краткосрочни мерки, една от които е удължаване с един месец след отмяна на извънредното положение и на сроковете, свързани с права или задължения на лицата и фирмите от бранша. А по време на извънредното положение са преустановени проверките на място за заявената категория и сертификация.

Подготвят се Декларация за пътуване на собствен риск и Препоръки към местата за настаняване за започване на дейност след отмяна на карантината.

Обмисля се средносрочна мярка – ваучери за късен летен сезон с фокус стимулиране на вътрешния туризъм и създаване на Гаранционен фонд. Има изработен и механизъм за управление на морските плажове в условия на извънредно положение.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил