Сряда, 17 Фев 2021
    
Бургас

Автоинструктори искат да преподават онлайн

  22.04.2020 16:22  
Автоинструктори искат да преподават онлайн

Вътрешните изпити да се провеждат самостоятелно за всеки кандидат, предлагат в петиция те

 

Георги РУСИНОВ

 

Автоинструтктори от цялата страна искат да преподават на курсистите теоретичното обучение онлайн. По примера на учителите според тях и те ще могат да правят това. Това е само една част от исканията им, които са подписали в петиция и която ще изпратят до министерствата на здравеопазването, транспорта и образованието, както и до Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Затова автоинструкторите предлагат да бъдат дадени конкретни указания до учебните центрове и техните служители и да бъде въведена система от правила на провеждане на обучението, при спазване на най- строгите санитарно- хигиенни изисквания.

„Така например, теоретичното обучение да се провежда само онлайн, а практическото обучение само с обучавания курсист и при носене от инструктора и от курсиста на ръкавици, маска и очила. Извършване на дезинфекция на учебните МПС преди и след всеки учебен час. Редовна дезинфекция на офисните помещения. Предупреждение към клиентите да идват само когато са напълно здрави и нямат никакви симптоми, и незабавно преустановяване на обучението на лица, които проявяват симптоми на респираторно заболяване“, посочват в петицията те.

Освен това те предлагат и провеждането на вътрешните изпити да се извършва самостоятелно за всеки кандидат, при спазване на изискването за носене на маска, ръкавици и очила, както и за пълна дезинфекция на кабинета, в който се провежда изпита. Тези правила да бъдат приложени аналогично и за официалните изпити пред Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“ при спазване на максимално отстояние между кандидатите в залата.

Като част от мерките във връзка с извънредното положение на тях им е забранено да провеждат теоретично и практическо обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство. Така те заявяват, че не работят и губят средства, докато други дейности като таксиметровия превоз, градския транспорт и свързани с транспорта като цяло продължават.

„Неясно по какви критерии и защо дейността, която извършваме е приравнена на ресторантьорството и питейни заведения, кината и театрите, които бяха затворени изцяло, и където безспорно съществува по- голям риск от разпространение на зараза спрямо всички останали дейности. Въпреки, че нашия бранш е изключително ощетен от създалата се ситуация и не е предвидено да получи никакви компенсации, открито заявяваме: ако продължим да бездействаме ще бъдем принудени да потърсим финансова подкрепа от държавните органи и кредитните институции, което още повече ще задълбочи икономическата криза в страната”, казват автоинструкторите.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот