Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  20:05Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Животновъд от Средец пред фалит заради отказ от европари

  12-02-2020 0 698

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Христо Нанев, земеделски стопанин от община Средец, се оплака по време на информационната кампания  на Министерството на земеделието горите и храните, че е тотално прецакан. Обяви пред присъстващите, че във ведомството хората не работят и са за уволнение. По време на информационния ден на Министерството присъстваха над 300 земеделски стопани от всички сектори, залата на  „Флора – Бургас“ се оказа тясна да събере всички, дошли да чуят новостите или да поставят наболели въпроси пред хората от земеделското министерство.

  „Участвахме по проект за овцеферма за около 700 животни, имаме одобрение – над чертата сме, имаме и заповед. Говорих няколко пъти и с шефката на фонда, която каза „Стройте, работете, ще получите договор“. Нека поясня, че животните предварително се поръчват от Франция,  за да се внесат. Поръчали сме ги, дали сме пари, трябваше да построим и фермата – построихме я. И получихме преди един месец, след две години чакане, отказ. Дали сме вече два милиона и половина. За мене всички са за уволнение“, мотивира реакцията си животновъдът пред репортер на „Черноморски фар“. Попитан за това какви са мотивите за отказ от страна на институцията, стопанинът бе категоричен, че такива няма. По негови думи, просто са свършили парите. Само че той е построил сградите и е внесъл животните и овцефермата работи. Човекът има и други проекти, за които чака договори, но е силно разколебан и  почти е убеден, че развоят може да е същият като този с овцефермата, която е вдигната в село Дюлево.

  Свое предложение  за следващия програмен период имат и зърнопроизводителите от региона. Николай Киров, председател на регионалната структура на Асоциацията на зърнопроизводителите, я изрази пред участниците в срещата. Той поиска от името на колегите си да има равнопоставеност между производителите от цялата страна, защото за изтичащия програмен период  сектор „Зърнопроизводство" е бил почти изключен от финансиране по програмата за развитие на селските райони. „Повече пари бяха дадени за чувствителните сектори – трайни насаждения, зеленчукопроизводство, животновъдство. Ние искаме да има в новия програмен период някакъв процент, който да се отдели за зърнопроизводството, за да бъдем конкурентоспособни“, обясни той.

  По думите му, извън контекста на срещата, падналите през последната седмица дъждове са дали надежда на сектора, че ще ги бъде. И отчаянието, че есенниците не се развиват, е заменено с очакване за добра реколта. „Дъждовете, които паднаха в района, дадоха  надежда и за пролетниците“, допълни Киров.

  Зърнопроизводителите изразиха и несъгласие с предложението от страна на ЕС да се наложи таван на субсидиите, изтъквайки факта, че осигуряват работа на много хора и изплащат толерантно рента. „В някои населени места, ако не са нашите зърнопроизводители, друг поминък почти няма. Ние сме за почти всичко. Не сме против това да се развиват малки и средни предприятия, но като работим земята, ще искат да ни ощетяват, с това, което ни се полага“, обясни Киров.

  Отново по темата равнопоставеност бе и въпросът на Росица Симеонова, председател на УС на лозаро-винарската камара. Тя попита дали в следващия програмен период сектора, който представлява, ще бъде сред приоритетните сектори. „Себестойността на нашето грозде излиза в момента между 60 и 70 стотинки, не можем да удържим на конкуренцията на съседните държави, които имат субсидии. Румънското грозде влиза при нас на 35 стотинки и така  нашият сектор заминава“, категорична е тя.

  Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева и експерти на МЗХГ се срещнаха със земеделски производители от Бургас и региона.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.