Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  21:49Понеделник

  06 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Жена от Средец събира историята на града в летописна книга

  06-02-2020 0 1081

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

   

  На 6 февруари Средец отбелязва 60 години от обявяването си за град. По този повод през цялата 2020-а ще има различни инициативи, които да бъдат свързани с кръглата годишнина (подробности в другите материали на страницата). Историята на града и случилите се събития в него събира в летописна книга местната жителка Гинка Божилова. Със своите 74 години тя е жив свидетел на събитията по онова време, когато се случва историческият момент Средец да бъде обявен за град.

  „Бях ученичка в местното училище, когато Средец бе обявен за град. Спомням си, че преди това в нашия клас дойдоха много нови деца от останалите села в района. По принцип това беше нормално за гимназията, но не и за нашето начално училище. Вкъщи родителите ни си говориха как техни познати от селата в региона са се преместели тук и ще си построят къщи. Постепенно населението взе да се увеличава, започнаха изграждането на предприятия, впоследствие и на гарнизоните. Всичко това предполагаше, че ще станем град, както се и случи през 1960-а“, връща се назад във времето Божилова.

  Именно онези години са най-хубавите в нейния живот. С усмивка си спомня как е ходила до училище, минавайки по калната улица „Братя Миладинови“.

  „Нямаше дори чакъл по нея. Аз ходех с галошки, но докато отида на училище и до колената ставах в кал. Баща ми имаше едни кожени ботуши. Той ми ги даваше да ходя с тях до училище. Бях страшно горда, че имам ботуши, макар да съм била много смешна в краката.“

  Съвсем естествено тя разкри, че тогава центърът на града няма нищо общо със сега. Улицата, по която е газила в кал, за да стигне до училище, сега е асфалтирана и с тротоар.

  „Тук, където сега е читалището и има прекрасен площад, тогава беше една зелена поляна с трева. Имаше и една каменна чешма, селската чешма, така я знаехме и чакълиран площад, по който все още нямаше павета. А какви хора са се извивали тук, както и големи манифестации. На по-късен етап имаше и огромни колони от войници, когато бяха създадени гарнизоните“, казва още Гинка Божилова.

  В центъра на града са живеели и по-заможните хора от Средец. После обаче са им отчуждили жилищата и се е направила сградата на партийния комитет. Именно тогава е стартирало и оформянето на самия център на града.

  По-късно Средец става и общински център заради бурното му развитие в онези години. Но каквото и да се направи в града като предприятия и промишленост, ние си оставаме аграрен район. Бяхме известни с лозята и ягодовите насаждения, допълва жената.

  Мечтата по онова време на Гинка и нейните връстници в града е била да се създаде Младежки дом.

  „Имаше само едно клубче, но мястото не стигаше и трябваше да търсим други места, където да си правим забавата. Преди 80-те години започна изграждането на Младежки дом – започнаха го, направиха му основите, сложиха му покрив и дотам. Бяхме разочаровани, че това не се случи“.

  От няколко години Божилова се е захванала с летописната книга на Средец. Макар и трудно, успява да се справи с тази си задача. На някои от събитията в миналото липсват дати и конкретика, но тя съумява да намери нужната информация, за да може историята на града да бъде точна и достоверна за всичко онези, които искат да я научат и да се докоснат до нея.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.