Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  23:27Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Защо през работен ден роми се изсипаха пред общината с лозунги и адвокат? (ОБЗОР)

  21-05-2019 0 4551

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  Подготвени с красиво изработени лозунги и адвокат, роми от квартал „Победа“ пристигнаха пред сградата на Община Бургас на протест. Причината – спряна вода от ВиК заради задължения от 100 000 лева в квартала. Шествието дойде пеш от квартала като през цялото време огласяше улиците на града с викове „Искаме вода“ и „Оставка“. В последствие стана ясно, че ромите искат оставката на ръководството на ВиК и то от кмета Димитър Николов, който се появи на протеста.

  В истински панаир се превърна протеста, когато те демонстративно взеха да се заливат с вода пред очите на десетките полицаи, граждани, журналисти и кмета. Може би най-парадоксалното им твърдение бе, че искали да си плащат водата като всички останали, въпреки че има толкова много натрупани задължения. Циркът бе пълен, когато множество от децата на недоволстващите нагазиха в шадравана пред общината. Протестът привлече вниманието и на част от протестиращите преди време шофьори срещу цените на горивата, но до ескалиране на напрежението не се стигна.

  Кметът Димитър Николов обаче бе безкомпромисен срещу исканията на ромите.

  „Аз съм тук пред вас, за да Ви гарантирам, че в тази община ще се спазват правилата и законите. Всички са длъжни да ги спазват! Не приемам Вашите призиви за оставка и на ръководството на ВиК. Това е държавно дружество и аз няма как да разпоредя подобно нещо, не е в правомощията ми“, заяви кметът на висок тон, но го чуваха само най-близкостоящите роми.

  През това време тълпата продължаваше да крещи и отправя заплахи, че след 24 май няма да ходят на работа в почистващата фирма и така щели да заринат града с боклуци. Виковете „Оставка“ обаче не спираха, като някои от протестиращите се бяха снабдили и с мегафони.

  „Няма да ме уплашите, не съм кмет на един-два дена, през мен минаха терористични актове и природни бедствия, ще понеса и Вашия протест. Познавате ме добре, идвал съм неведнъж в Комлука, сега с викове нищо няма да промените. Направил съм справка във ВиК, някои от Вас са започнали да плащат водата си и вече имат водомери“, каза още Николов.

  Няколко бяха и изявените лидери на ромите по време на протеста, което си пролича от действията им. Трябва да се отбележи, че организацията им беше на ниво, което говори, че цялата работа е замислена поне месец по-рано. Изключително активна бе русокоса жена, която заяви, че работи в Германия. Тя си позволи доста нагло поведение, обвинявайки кмета, че той е виновен за всичко случващо се в „Победа“. На неговия въпрос какво се случва в Германия, ако не си платиш водата, тя замълча.

  За капак на всичко бургаският адвокат Димитър Вълчев се появи като защитник в исканията на ромите. Той обясни, че и те искали като нормалните хора да си плащат водата и да имат достъп до нормални условия за живот. Запитан откъде протестиращите, които нямат пари да си платят водата са си позволили да заплатят адвокатския му хонорар, той отговори, че към момента работи про боно. Вълчев поясни и че не е член на никоя неправителствена организация, а твърденията, че такива били зад протеста, както и че бил политически нарече неверни.

  В крайна сметка малко преди уговореният час от 12:00, докато имаха право да протестират, ромите се изнесоха обратно към Комлука. Този път под полицейски надзор и кордон от жандармерия, за да не се стигне до сблъсъци с част от поизнервените бургазлии. Кметът Димитър Николов апелира към гражданите на Бургас да подходят с търпение и да не ескалират излишно ситуацията чрез Фейсбук профила си.

  За малко повече от час пък площад „Атанас Сиреков“ се превърна в гледка от гетото, заради оставената след ромите мизерия от боклуци и скъсани лозунги.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.