Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  19:57Вторник

  07 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Заради катастрофите: Изграждат интелигентни системи по цялата АМ „Тракия“

  07-02-2019 0 1632

  Снимка:

  По цялата АМ „Тракия“ ще бъдат изградени интелигентни системи, които трябва да предупреждават за тежки метеорологични условия, катастрофи и други пречки по трасето. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов.

  Целта на гостуването му бе да хвърли светлина върху тежката катастрофа на АМ „Струма“ от преди дни и дали, ако имаше действаща интелигентна система, инцидентът не би могъл да се избегне. Той уточни, че при тежки аномалии, каквато е непрогледната мъгла, шофьорите трябва да разчитат преди всичко на своята преценка, а не на пътни знаци.

  „Що се отнася до верижната катастрофа на АМ „Струма“ - тогава видимостта е била не повече от 2-3 метра. Всеки шофьор знае, че магистралата не е най-безопасният път, защото скоростите са по-големи. И каквито и пътни знаци да има, при тази мъгла те са невидими. Не може да се видят никакви светлини при видимост от 2-3 метра“, обясни инж. Атанасов.

  Тогава водещият Виктор Николаев го попита дали, ако например има такава система на „Тракия“ и има мъгла в Пловдив, то може ли в Пазарджик човек вече да знае, че има мъгла и да бъде предупреден за обстоятелството, в което може да катастрофира.

  „Това, което правим и за АМ „Тракия“, е, че в момента продължава изграждането на такива системи по цялата магистрала. Там завършва тръжната процедура. Желанието ни е по всички автомагистрали да въведем такива системи“, обясни Атанасов. 

  Той уточни, че видимостта на тези интелигентни транспортни системи е ограничена, и че предупрежденията на таблата всъщност ще бъдат изписвани от хората в контролните центрове. А обект на наблюдение щели да бъдат зоните между две табла и все пак щяло да има участъци, които не се обхващат от камерите на таблата.

  Атанасов добави още, че 30% от бюджета на АПИ за поддържането на пътищата всяка година се изразходва за пътната безопасност, като само за миналата година за мантинели са дадени 25 милиона лева.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.