Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:26Сряда

  26 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Зам. кмет с апел към бургазлии за по-чист въздух: Качвайте се на автобуси и ходете пеша до работа

  24-01-2020 0 2150

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  Заместник-кметът на Община Бургас по екология Весна Балтина отправи интересен апел към бургазлии. Преди да бъде обявен официално стартирането на приема на документи за подмяна на старите печки, Балтина обърна внимание на ресора си.

  „Околната среда е един от основните приоритети в бюджета на общината за 2020-а. Качеството на живот се подобрява в Бургас, с реконструирането на улици и облагородяването на града ни, но и качеството на атмосферния въздух също е много важно. То зависи, колкото от природата, толкова и от нас самите и действията и бездействията ни. През последните години станциите в Бургас отчитат завишени норми на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ). Те се предизвикват от автомобилния транспорт и от отопляването на твърдо гориво“, заяви тя.

  Балтина посочи, че общината е предприела конкретни мерки сред, които подобряването на градския транспорт. Предстои да бъдат закупени 56 нови електрически автобуса. Самата община също обновява автопарка си, като има четири нови електромобила и предстои закупуването на още един.

  „Увеличаваме и честотата на миенето на улици, като освен основните транспортни артерии, машините ще влизат и в по-малките. Това ще има положителен ефект. Стартирали сме и два проекта за подмяна на старите отоплителни системи на бургазлии. Единият касае целия квартал „Долно Езерово“, а другият 2000 домакинства в Бургас.

  Тук тя призова бургазлии да са по-активни и да предприемат действия по превенция срещу замърсяването на въздуха.

  „Когато сутрин тръгваме с колата на работа и сме сами, нека помислим дали не можем да вземем и съседите си с нас. Нека ползваме повече градския транспорт или да ходим пеша. Сутрин е толкова приятно в Бургас да се разхожда човек – тихо, спокойно. Това разбира се, ако имаме време“, посочи тя и добави, че така според нея всички ще сме активни участници за това да дишаме по-чист въздух.

  Преди време предшественичката на Балтина - Руска Бояджиева също имаше подобен апел към бургазлии. Тогава обаче отговорът дойде след критики по новата транспортна система и колко не е удобна. Бояджиева тогава спомена: "Ами, ще ходим повече пеша. Полезно е!".

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.