Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:02Събота

  29 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Заличеният кандидат за кмет на „Ние, Гражданите“ с последен опит в съда

  09-10-2019 0 485

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  Заличеният от Централната избирателна комисия кандидат за кмет на местната коалиция „Ние, Гражданите“ адвокат Теодор Шейков влезе в Бургаския административен съд, където на последна инстанция бори решението на ЦИК, с което бе отстранен от участие на местния вот. Той се яви в съда с адвоката си Стоян Стойчев и представители на коалицията, сред които вторият и третият в листата – Ангел Божидаров и Тодор Ангелов.

  В залата защитата поиска да бъде разпитан домоуправителят Георги Димов, който от дълги години познавал цялото семейство на Шейков. Представителят на Общинската избирателна комисия – Бургас в лицето на заместник-председателя Данаил Средков не възрази против това искане, но се възпротиви срещу жалбата на Шейков. Съдът позволи да бъде разпитан домоуправителят.

  Адвокат Стойчев обясни, че в техния случай клиентът му е заличен заради данни нанесени по служебен път, без самият Шейков да е знаел за тях. Затова той обясни, че следва да се приемат за незаконосъобразни и да се приеме действителното положение – а то е, че клиентът му има и постоянен и настоящ адрес в Бургас.

  Свидетелят заяви, че адвокат Шейков живее в съседния вход на блока, в който е и той в „Лазур“ от поне 5-6 години. Познавал цялото му семейство, а кандидатът за кмет дошъл да живее там заедно със съпругата си и дъщеря си след като баба му починала. Познавал го добре, засичал го всеки ден. Имали общи хобита, които практикували заедно и говорели за тях – подводен риболов и кулинария.

  След като бе изслушан свидетелят, съдебния състав даде думата на двете страни. Адвокат Стойчев помоли съдът да вземе предвид, че отразените данни в ГРАО били неверни и неправилни и съответно незаконосъобразни.

  „Те не съдържат точни данни, което ощетява правото на клиента ми да участва като кандидат за кмет и в листата за общински съветници на местните избори“, обясни юристът.

  Освен това Стойчев добави, че Шейков е бил допуснат до регистрацията за общински съветници и чак при справката направена от ЦИК е заличен, заради нереалните данни.

  „Те посочват тези данни, без да са проверили дали те са реални, или не и взимат решението на база на един служебно генериран адрес“, каза още адвокат Стойчев.

  Данаил Средков от своя страна заяви, че справката на ЦИК е била извършена след изтичане на срока за регистрация на общински съветници и добави, че в почти всяка община има заличени кандидати.

  Теодор Шейков от своя страна заяви в последната си дума, че всеки гражданин има право да поправи неточните за него лични данни във връзка с регулацията за защита на личните данни (GDPR). Той обясни и че имат справка, че поне за последната година не е напускал страната дори за ден.

  „Служебната практика показва, че в такива случаи следва да се вземе предвид реалната обстановка, а не служебно отразените данни“, завърши той.

  Административен съд – Бургас ще се произнесе днес по делото.

   

  Очаквайте подробности!

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.