Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  21:54Понеделник

  06 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  За първите сто дни кметът Янакиев-чул проблемите на 350 жители и с план да погаси дългове към фирми

  14-02-2020 0 192

  Снимка:

  Уважаеми жители на община Созопол,

  Първите 100 дни след встъпването ми в длъжност като кмет на Община Созопол изтичат точно днес – 14 февруари. С оглед стремежът ми за прозрачност и граждански контрол върху управлението, смятам че е редно да направя отчет за дейността си до момента, да очертая състоянието на общината и да посоча някои от предстоящите ни задачи.

  100-те дни на управлението на един кмет са символичен период, дни на толеранс и дни на първи стъпки. Те обаче са и време, в което могат да бъдат очертани посоката и начина, по който ще се движим през управлението. Въпреки, че тези 100 дни са доста кратък срок, смея да твърдя, че резултати все пак има. През последното тримесечие показах, че може да се работи с нов стил на управление, с ред и прозрачност, на по-бързи обороти, с възлагане и търсене на отговорност. Имам приемен ден всяка седмица, като и през останалите дни, които не са ми приемни също провеждам срещи с граждани и посетители. До момента съм се запознал с проблемите на около 350 човека. Изготвили сме график, по който ще организирам редовни изнесени приемни във всяко едно населено място от селищната система на общината, за да виждам трудностите на всеки жител отблизо.

  Вземайки под внимание обявения от мен по време на предизборната кампания основен приоритет, а именно финансова стабилизация на Община Созопол, ви уведомявам че към настоящия момент се правят регулярни одити от Агенцията за държавна финансова инспекция, които обаче не ме удовлетворяват, понеже са в диапазон 1 година назад. Подал съм сигнал до Прокуратурата относно нецелесъобразно изразходваните средства и наличието на преходен остатък, който преходен остатък не съответства на реалността към момента. Предстои да бъде окомплектовано друго писмо до АДФИ с повече конкретика и  искане да бъде направена пълна финансова ревизия на Община Созопол за последните 10 години.

  Влязъл съм в контакт с всички фирми, на които дължим суми над 20 000 лв., и сме изготвили споразумения за разсрочено плащане. Чрез строг контрол и оптимизиране на разходите ще успеем да разплатим старите задължения до края на 2020г. Провеждам ежеседмични срещи и с управата на сметопочистващата фирма с цел по-добра оперативна съвместимост и качество на предоставяните от тях услуги. Задълженията ни към тях са в размер на 799 780 лв.

  Едно от първите неща, с които се заехме и направихме е нова оптимизирана административна структура, която да бъде ефективна и да отговаря на дейността на Общината.

  На 12.02 бе приет Бюджет 2020, чиято рамка е 24 360 000 лв. Първоначално изготвеният бюджет претърпя промяна след писмо с указания на Министерството на финансите, вследствие на което капиталовата програма от собствени средства остана със 190 000 лв. Те обаче са крайно недостатъчни за реализирането на каквито и да са проекти, извън тези с целеви средства.

  Преразгледахме голяма част от договорите за общинска собственост и открихме, че някои ползватели са в неправомерни отношения с Общината. Това наложи освобождаване на имотите, като за тях вече има други кандидати. Друга част от договорите са преподписани на по-изгодни за Общината условия.

  Комисия от експерти на администрацията вече разработват новата транспортна схема, която ще бъде готова за началото на летния сезон. Тя ще улесни движението и паркирането в града, и ще повиши приходите в бюджета. Подготвяме и новата туристическа визия, която да подчертае красотата на Созопол. В процес на оптимизация е и търговската схема по чл.56 от ЗУТ.

  В момента текат проверки на битовите условия и инвентаризация в детските градини в цялата община. Открити са нарушения  - закупувано е оборудване и са извършвани строително-ремонти дейности на завишени цени, но не и с необходимото качество. Гарантирам, че от тук нататък ще има строг контрол върху разходваните средства и не допускане на злоупотреби и ощетяване на децата на Созопол.

  Инициирал съм създаването на Обществен съвет, който ще подпомага дейността ми като поставя въпроси и предлага решения по обществено значими проблеми. Изпратил съм писма до гражданските организации и вече съм получил отговор от 8 от тях с предложения за членове на този съвет.

  През следващите 4 години аз и моят екип ще се постараем максимално да удовлетворим очакванията ви за ефективност, прозрачност и контрол, пише в отчета си Янакиев.

   

   

  [scroll back to top]

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.