Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  03:50Сряда

  01 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Все повече антибиотици са безсилни към бактериите


  01-02-2016 0 3121

  Микробилогът д-р Сашка Михайлова:
  Снимка: Личен архив
  Интервю на Алекс Жекова

   Д-р Сашка Михайлова е микробилог. Тя е човекът, който разпознава под микроскопа причинителите на инфекциите при хиляди пациенти. Всеки ден през ръцете й преминават стотици клинични материали. За д-р Михайлова няма тайни в микробиологията, а зоркият й поглед съзира и най-скритите микроорганизми. Тя е утвърден специалист, а зад гърба си има 17 години професионален стаж. Любовта й към морето я довежда преди година в Бургас. Родена е в Плевен, където завършва средното си образование, а след това се дипломира като лекар в Медицинския университет. Избира да специализира „Микробиология“. Защитава дисертация и придобива научна степен „Доктор”. Специализирала е в Австрия, Англия, Белгия, Германия, Испания, Италия, Норвегия, Словения, Турция, Франция, Холандия, Швеция и Шотландия. Д-р Михайлова е семейна и е майка на две прекрасни дъщери – 13-годишната Виктория и 4-годишната София. Съпругът й е инженер и работи в IT сектора.

  - Доктор Михайлова, знаем, че в сезона на настинките и грипа е много важно да овладеем бързо болестта. Мнозина лични лекари изписват антибиотици „на поразия“. Кога наистина е необходимо да се започне антибиотично лечение?

  - Настинките и грипът са вирусни инфекции. Антибиотиците нямат роля в лечението на тези състояния. Антибиотиците не са необходими при повечето случаи на възпаление на гърлото и бронхите, както и при по-голяма част от инфекциите на синусите и ушите. Антибиотиците са лекарства, които потискат растежа на бактериите или директно ги убиват. В този смисъл антибиотиците трябва да се използват само при наличие на бактериална инфекция. Лекуващият лекар не винаги може да разграничи вирусната от бактериалната инфекция на базата на симптомите, които има пациентът и въз основа на данните от прегледа. Тук на помощ идва микробиологичното изследване, свързано с търсенето на бактерии в различни проби от пациенти (носен секрет, гърлен секрет, храчка и т.н.). Когато се открият болестотворни бактерии, микробиологичното изследване продължава с изготвянето на антибиограма.

  - Какво представлява антибиограмата и защо е необходимо да бъде направена?

  - Антибиограмата е изследване на чувствителността на бактериите към различни групи антибиотици. Тя дава насоки за лечение на бактериалната инфекция.

  - От собствен опит зная, че когато имам признаци на инфекция, искам да приема нещо „сигурно“, което бързо да ме върне към нормалния ритъм на живот. За нашите читатели е важно да научат колко време е необходимо, за да се открие бактериалния причинител на инфекцията и да се получи резултат от антибиограмата?

  - С класическите микробиологични методи е необходимо едно денонощие, за да се установи дали има, или няма бактерии и още толкова - за отчитане на антибиограмата.
  През последните години се утвърдиха т. нар. бързи тестове, чрез които в рамките на минути се доказват определени видове бактерии в проби от пациенти. Широко се използват такива за бета-хемолитичните стрептококи в гърлото, за причинителите на инфекции в храносмилателната система и т. н.
  Възможно е прилагане и на генетични методи, които за няколко часа откриват различни микроорганизми. Тези тестове, обаче, не са масово използвани заради по-високата им цена, свързана със закупуване на специална апаратура и ангажиране на висококвалифициран персонал.
  Трябва да подчертая, обаче, че с тестовете, с които доказваме микроба за минути или часове, не получаваме информация за неговата чувствителност към антимикробни препарати.
  При определени бактерии това е достатъчно - да установим техния вид и по този начин да разполагаме с възможности за ефективно антибиотично лечение. Например за бета-хемолитичния стрептокок от група А (Streptococcus pyogenes) обичайно се назначават бета-лактамни антибиотици, тъй като до момента този бактериален вид не е показал резистентност към пеницилин.

  - През последните месеци навлезе така нареченият бърз текст URIFAST. Бихте ли обяснили какво представлява той?

  - Да, микробиологичната лаборатория търси и начини за скъсяване на времето за получаване на резултат от антибиограмата. В тази връзка ние въведохме URIFAST, което е експресна антибиограма на бактериите, които най-често се изолират от уринарни проби. Ако пациентът даде урина и на следващата сутрин се установи, че при него се изолират бързо растящи бактерии, той може да заяви изготвяне на експресна антибиограма за 5 часа. Пациентът получава информация за активността на 12 антибиотика до 14 часа на обяд, може да се консултира своевременно със своя лекуващ лекар и да започне адекватно лечение. URIFAST по-рано ориентира при изолиране на много резистентни бактерии. В такъв случай пациентът може да пожелае разширена антибиограма, която ще е готова на 48-ия, вместо на 72-ия час от даването на проба урина.

  - Какво трябва да знаят пациентите, които се лутат между десетките антибиотици?

  - На първо място, че не трябва да предприемат самолечение с антибиотици. Да не забравят, че антибиотиците имат странични ефекти и предизвикват алергични реакции. Тези медикаменти могат да повлияят действието на други лекарства и да доведат до антибиотична резистентност.
  Ако лекуващият лекар прецени, че е необходимо да се започне антибиотично лечение преди да се изчака резултатът от антибиограмата, да се вземе материал за микробиологично изследване и след това да се приеме първата доза антибиотик. Така след два дни, ако резултатът изисква, стартовият антибиотик може да се замени с профилиран.
  При някои инфекции е нужно да се направи контролно микробиологично изследване след терапията, за да се види дали е унищожен причинителят.

  - Наложи се схващането, че все повече антибиотици не вършат работа. Така ли е?

  - Факт е, че съвременните медикаменти все по-трудно се справят с микроорганизмите. Причината е, че се увеличават бактериите, които стават устойчиви към антибиотици. Съществуват дори изолати, които са резистентни към всички известни антимикробни препарати. Водеща причина за появата на такъв феномен е неправилната употреба на антибиотици. Ето защо самолечението с тази група препарати е недопустимо.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.