Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:23Понеделник

  24 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  ВКС: Не бързайте с промените за дрогирани шофьори

  27-01-2020 0 658

  Снимка:

  Ще пострадат невинни, твърдят висшите магистрати

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Върховният касационен съд излезе със становище по предложението на депутати за промени в Наказателния кодекс, което касае дрогирани шофьори. Върховните магистрати са изпратили становището си до Народното събрание с призив да не се бърза с промените, предлагани в този им вид, защото има опасност да пострадат невинни.

  „Черноморски фар“ писа по темата и взе мнението и на бургаския адвокат Калоян Кръстевич. Становището на ВКС съвпада до голяма степен с казаното от него пред наш репортер. Припомняме, че депутатите искат да се запише, че употребата на наркотици също се установява по надлежния ред. Това ще рече по начините, предвидени в Наредба №1/2017 г. за реда за установяване на концентрация на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози. На практика, първо техническо средство ще тества слюнката, след което ще се изследва кръвна проба.

  Идеята е, че ако тогава се докаже наличие на наркотици в слюнката, при това с утвърдените тестери, чиито настройки, специално предназначени за контрол на шофьори, показват положителен резултат само в кратък период след употребата, може да се приеме, че наркотичното вещество оказва влияние и върху реакциите на водача.

  От становището на Върховния касационен съд обаче става ясно, че проблемите няма да се решат толкова лесно. Въпреки това подкрепят промяната, предложена от депутатите, защото е стъпка напред към преодоляване на съществуващата противоречива съдебна практика, където хора са осъждани условно, за това, че преди 10 дни примерно са пушили марихуана, а дрегерът отчита наличие при проверка.

  Адвокати, сред които и Кръстевич твърдят, че това е сериозен проблем, защото при повторни нарушения се влиза в затвора, а потърпевшите реално не са опасни за себе си и околните с поведението си на пътя, поради това, че са употребили наркотици преди време. Кръстевич посочваше като пример алкохола. „Ако се напиеш и шофираш чак след 2 дни примерно, ти опасен ли си на пътя?“, риторично питаше той.

  Върховните магистрати са съгласни, че се поставя проблемът, че ако за употребата на алкохол в Наказателния кодекс е предвидено, че шофьор носи наказателна отговорност, ако е с над 1.2 промила, то за употребилите наркотици липсва признак от обективна страна в състава на престъплението, който да оправдава осъществяването на наказателна отговорност. Това според тях „в редица случаи има за последица неоправдана репресия спрямо лица, които обективно не са имали противоправно поведение, а в други – води до невъзможност за реализиране на такава отговорност от лица, които реално са извършили това престъпление“.

  Заради това те смятат, че биха могли да бъдат въведени: количествен критерий (както е решен проблемът с употребата на алкохол) или качествен – например въздействие върху уменията на дееца да управлява МПС (което следва да бъде установявано по експертен път).

  Друг проблем според върховните магистрати е, че липсват точни критерии за това кои от установените вещества в слюнката, или кръвта обективно сочат употреба от страна на водача на наркотично вещество и в какъв период от време преди проверката, което да обоснове обществената опасност на деянието му и необходимостта от реализиране на наказателна отговорност, каквото целят вносителите.

  „Това създава опасност от установяване на метаболити на продукти, които са легално разпространявани в магазинната мрежа въз основа на надлежни сертификати от компетентните органи – например CBD (Канабидиол), който не е психоактивно вещество, но може да се отчита от тестовете като ТНС (тетрахидроканабинол, което е психоактивното вещество на марихуаната)“, заявяват съдиите. Подобно мнение пред наш репортер изказа друг бургаски адвокат – Драгомир Ошавков.

  „Безспорно в такива хипотези рискът от осъществяване на наказателна репресия над невинни лица е сериозен. Ето защо намираме, че за да се постигне целта на предложения законопроект е необходим комплексен подход в правната регламентация на проблема с управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози, който да се основава на експертен анализ“, се посочва в становището.

  В него се предлага обсъждането на проектозакона да бъде отложено, а изготвянето на промените да се възложи на междуведомствена работна група, в която и върховните съдии заявяват готовност да участват.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.