Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  15:59Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Винари и лозари плашат с национален протест

  18-10-2019 0 949

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  През последните почивни дни бяха дообрани лозята в региона, с което кампанията приключи. Не са приключили обаче проблемите на лозарите и винарите. Водещи винопроизводители се отказват и разпродават произведеното грозде, както и създадените собствени лозя. Разходите за растителна защита са скочили от 40-50 лева на декар до 80 -100, преките разходи за 1 декар лозови насаждения са от порядъка на 450-600 лв. годишно. Изкупните цени са смешно ниски от порядъка на 0.25 - 0.30 лв. за килограм  винено грозде. Пред фалит са както лозари, така и винари. Затова членовете на Регионалната розаро-винарска камара „Южно Черноморие“ представиха писмено отново исканията си пред земеделския министър Десислава Танева. Писмото е с копие и до премиера Бойко Борисов.

  Лозарите и винарите от региона настояват за повишаване на субсидиите при отглеждане на 1 декар лозови насаждения, която да стане съизмерима със субсидиите на другите страни, членки на Европейския съюз. Като пример се цитира, че най-ниската известна им субсидия е от 180 евро на декар и тя се дава в съседна Румъния при реално обработвани лозя.

  „Изразяваме нашето ясно и категорично мнение, че виненото грозде е плод и е посочен в приложение - част 9 на Европейски регламент 1208/2013 като прясно трапезно грозде. По тази причина предлагаме на гроздопроизводителите да бъде отпусната субсидия на килограм произведено и предадено на винопроизводителите грозде“, пише още в писмото до земеделския министър.

  Винарите настояват за максимално ограничаване на нерегламентираното производство и продажба на ракии и вина от типа „домашно производство“. Мотивът е, че ще може самите те да са по-конкурентоспособни на пазара и да увеличат продажбите си. По данни от камарата 30-40 % от гроздето в страната  се  преработва във вина и ракии по мазета и нелегални казани.

  Настоява се още винените лозя да бъдат включени в Националната програма  „de minimis” още тази година, за да могат да бъдат покрити вегетационните пръскания с лимит, примерно до 100 лева на декар.

  „Предлаганите мерки определено ще стабилизират и успокоят лозаро-винарския сектор, за да прескочи граничната точка на невъзвръщане, към която върви съсловието и ще предотвратят предприемането на законови действия за излизане на общонационален протест“, се казва още в писмото.

  От бранша настояват за спешна среща с министър Танева, в удобно за нея време, на която да присъстват излъчени от бранша представители от цялата страна. На нея да бъдат обсъдени всички наболели проблеми и да се набележат конкретни решения за изготвяне на спасителен план на лозаро-винарството у нас.

  Дискусия със земеделски производители и животновъди се проведе в Сунгурларе. На срещата присъстваха председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните и депутат Мария Белова и колегата й Галя Желязкова.

  Голяма част от въпросите бяха свързани с изплащането на субсидиите от Държавен фонд „Земеделие”.

  Обсъдени бяха и основните проблеми в сектор „Лозарство” и възможността на държавата за подпомагане на производителите.

  „Всяка една добра идея ще намира подкрепа от нас. В община Сливен сме първите, които стартирахме охрана на земеделските земи - едно облекчение за производителите в региона. Съветвам и тук, в Сунгурларе, да организирате тази вид дейност в близките месеци“, коментира Мария Белова.

  „Поемаме ангажимент да проведем ресорни срещи по наболели проблеми. Важно е да се обръща внимание на всеки един отрасъл от земеделието. В близките години в община Сунгурларе ще се провеждат подобни срещи по конкретни теми, с цел получаване на директна информация от държавните органи“, сподели народният представител Галя Желязкова.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.