Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  17:36Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Вдъхват нов живот на старите дрехи, събирани в контейнерите

  17-10-2019 0 595

  Снимка:

  - Варненска фирма сортира предадените отпадъци

  - От непотребните текстилни отпадъци правят пълнежи за юргани и дюшеци

  - Община Бургас ще обособява нови мобилни центрове и в кварталите и съставните селища

  Петя ДОБРЕВА

  Вдъхват нов живот на старите и излезли от употреба дрехи и обувки. Бургазлии, които вече от година предават чували с ненужни дрехи и обувки едва ли се замислят какво става с тях.

  През есента на 2018 година Община Бургас стартира проект „TexCycle". Изпълнител е варненската фирма „Евротекс" ЕООД, която спечели обявената обществена поръчка за това. Целта на проекта е да се предават и оползотворяват ненужни дрехи и други текстилни материали с цел тяхната повторна употреба. Тази система бе внедрена като част от по-голямата за сметосъбиране и сметоизвозване и има екологична насоченост. Чрез проекта бургазлии могат да се освободят напълно безвъзмездно от своите ненужни дрехи в синхрон с добрите европейски практики. А те да намерят своята нова употреба.

  В изпълнение на проекта на територията на Бургас бяха разположени 19 броя специализирани контейнера, които са в близост до мобилните центрове за разделно събиране.

  Контейнерите са обозначени с надпис „Дрехи и обувки". В тях могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху контейнерите са написани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. Те се обслужват напълно самостоятелно, като е препоръчително дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торби.

  „Съгласно договора, контейнерите се изпразват минимум веднъж в седмицата. Ние непрекъснато подаваме информация към варненската фирма, за да могат техни екипи да изпразват контейнерите", каза директорът на общинската фирма „Чистота еко" Стефан Калчев.

  „Имали сме случаи, в които сме стигали до извозване на събраните дрехи и обувки и до три и повече пъти в седмицата", каза Сирма Желева от „Евротекс" ЕООД и ръководител на проекта „TexCycle".

  Поради големия интерес и недостигът на контейнери за събиране на стари дрехи и обувки, от Община Бургас предвиждат да бъдат обособени такива зони и в кварталите, и съставните селища. „Преди това, разбира се, трябва да бъдат закупени необходимите мобилни центрове за разделно събиране на 20 вида отпадъци и до тях по-малки контейнери за дрехи и обувки", обясни Павлин Михов - директор Дирекция „Околна среда" в Община Бургас.

  Съдбата на дрехите и обувките, които са предадени в контейнерите е различна. Оказва се, че от местата, където се предават те, тръгват на своеобразно пътешествие. Първо се извозват до Варна, където фирмата притежава халета за сортиране. „300 души работят в нашата фирма и всеки един от тях преди да започне работа минава през 6-месечен курс на обучение", обясни Сирма Желева. Дрехите, които са предадени в торби, се сортират по няколко основни показателя - по качество, по пол - мъжки, женски, детски, по сезонност - зимни, пролетни, летни. Оказва се, че служителите във фирмата трябва да могат да разпознават 300 артикула.

  „Дрехите, които са годни за употреба, се освежават и се подготвят за износ. Крайната им точка са магазини за дрехи и обувки втора употреба в различни точки на света, обикновено държави от Третия свят", обясни Сирма Желева.

  Дрехите, които не могат да бъдат използвани отново, се преработват. Предназначението им също зависи от материала, от който са направени. Някои отиват за пълнеж на дюшеци или юргани, други като парцали за почистване в индустрията и други.

  Периодично от социалните служби и институции в общината подават заявка към варненската фирма с искане за предоставяне на дрехи. Тогава служителите отделят такива, които са заявени и ги подготвят, за да ги предадат на местата, които се посещават или обитават от социално слаби и възрастни хора.


   


   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.