Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  08:24Неделя

  31 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Възраждат легендарния Военен клуб в Средец

  18-09-2019 0 1589

  Снимка: faragency.bg

  Правят част от него еко лаборатория

  Остават сцената на която е пял  Михаил Белчев през 80-те

  Силвия ШАТЪРОВА

  Легендарният Военен клуб в Средец ще бъде възстановен по проект, като част от него ще се превърне в еко лабораторен център в две от помещенията. За еколабораторията  ще бъдат закупени уреди за измерване на въздуха на Средец. Досега неговите показатели са замервани от подвижна лаборатория на РИОСВ-Бургас на три свободно избрани места, като не са показвали завишение параметрите. Единствено това лято се е появил проблем във въздуха около запалването на сметището.

  В обновената лаборатория  ще има зала за мониторинг и анализ на околната среда, аналитична лаборотария за качество на въздуха и друга за качество на почвата и водата.

  40 деца от Средец ще бъдат включени като участници в проекта. Те ще  изследват местността „Дивият Божур“ и ще правят мониторинг на флората и фауната.

  Проектът е по Трансгранично сътрудничество в партньорство с Община Визе. Общата стойност на проекта е 358 212.52 евро, като от тях 172 116.11 за българската страна. Той е с продължителност две години.

  Големият салон на сградата в центъра на града ще бъде преграден на две. Ще се запази сцената, на която ще изявяват творческите състави от общината, като залата ще бъде предвидена за 50 места. В другата част ще бъде направен музей на бойната слава.  Преди три години имотът ни бе прехвърлен от Министерство на отбраната, общината има фонд и достатъчно материали на бивши служещи“, каза кметът инж. Иван Жабов.

  Средец е легендарно армейско място,  по времето на соца. През годините са били базирани шест полка от 1950 до 2002 година, когато се закрива и последният-53 мотострелкови полк. Точно пред военния клуб има и паметна плоча, която е поставена през 2015 година. Самият военен клуб е построен през 1967 година и с цел културно-масова дейност на войници и сержанти. На сцената през 80-те години са гостували известни имена от тогавашната българска естрада, сред които и Михаил Белчев, припомнят си свидетели. 2 000 офицери и сержанти са преминали през годините през Средец, а голям е броят и на войниците, служащи в сухопътните войски там.

  Община Средец се грижи добре за своите сгради, заяви кметът Иван Жабов. Това е третата сграда, която ще бъде възстановена в центъра на града след бившето училище, което стана Зелена къща и Гейманова къща, която е галерия.

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.