Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  14:08Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В туризма: Малък спад през август, много неизвестни за другото лято

  07-09-2019 0 591

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

  Масово не са подписани договори от чужди фирми за следващия сезон 2020 година, жалват се от туристическия бранш. Контрагентите изчакват да видят как ще приключи този. Това е още една сериозна индикация, че кризата в сектора има опасност да се задълбочи. И ако през август все пак спадът на туристи е малък, то данните от предходните месеци, а и очакванията за предстоящото крило на сезона, не са оптимистични.

  „Чуждестранните фирми очакват от българското правителство да предприеме конкурентни мерки относно фирмите, незаетите седалки, рекламата, разкриването на фериботни маршрути, екскурзии с катамарани до Истанбул и други подобни. Изчакват се също препоръките на почетните консули за всеки обект поотделно“, притеснява се Иван Иванов, председател на Туристическата камара в Бургас. Всички тези факти будят сериозно смущение в бранша, не само за края на този сезон, но и за протичането на следващия.

  През август Бургаската област е  посетена от 395 950 чуждестранни граждани, в това число възрастни - 331 211, деца - 64 739 и бебета до 3 години - 6543, сочи анализът на Бургаската туристическа камара.

  При съпоставка със същия месец от миналата година излиза, че възрастните са  по-малко с 6778 или има спад от 2%, децата са по-малко с 2512 и бележат  спад от 5,88% и бебета до 3 години са по-малко със 173 и спадът възлиза на 2,64%. Тази справка се отнася за чартърните полети през миналия месец.

  От анализа на автобусните групи, непристигнали от Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, Македония, Молдова, Беларус и Полша, реалният спад е по-голям. Той е с 4,38%.

  Реално най-активният туристически месец бе спасен основно от пазари като Англия - с ръст от 23,80%, Полша - с ръст от 20%, Ирландия - с ръст от 26%, Латвия - с ръст от 11%, Украйна - с ръст от 32%, Израел - с ръст от 7%.

  А намалените цени на туристическите пакети доведоха до пренасочване на нископлатежни туристи от конкурентни дестинации у нас.

  Драстичен спад бележат традиционни пазари като Германия -  45,90%, Русия - 25,50%, Франция - 85,50%, Италия -  38,50%, Беларус – 17% и др.                                                                                                                                                                                       Според  Иван Иванов основно проблемът е в липсата на държавна политика в сектор „Туризъм“.

  „Никой не се занимава с оценка на състоянието на пазарите, какъв е приносът в участието на МТ на отделните туристически изложения, липсва също целенасочена реклама за отделната туристическа клиентела, липсва търговска политика за отделните пазари, като цяло няма квалифициран персонал. Да не говорим, че това лято тапите от  Немската езикова гимназия до Гробищния парк, Сарафово-Поморие, Поморие-Ахелой, магазин „Жанет“ - до отклонението за Несебър, Несебър-Автогара „Слънчев бряг“ бяха ежедневно“, коментира Иванов. По думите му  секторът е оставен на самотек да си решава проблемите и сам да се съпротивлява на жестоката конкуренция на нашите съседи и тези от Близкия Изток.

  „От тридесет и повече години не са обогатени екскурзии, мероприятия, няма у нас голямо заведение за занимания и развлечения, изградено от бизнеса, от държавата или с чужди инвестиции, докато конкурентите работят с бързи темпове и изграждат за всекиго по нещо с държавно участие. Повтарящото се ежедневие всеки сезон също насочва туристите към друга дестинация“, очертава причините за отлив от нашето Черноморие председателят на камарата.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.