Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  08:10Неделя

  31 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Руенско фермери бойкотират лозарство и овощарство

  21-04-2019 0 888

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

   

   

  Лозята и градините с праскови носят само ядове на своите собственици, категорични са земеделците от Руенско. Средствата, които влагат,  в част от случаите, са повече от това, което изкарват.

  „Лозарството загива, не е добро състоянието и на градините с праскови в Руенско“, казва бившият шеф на областната служба „Земеделие“ Селим Иса. От години той се занимава с отглеждането  на лозя и на праскови. „Само за резитба, връзване на лозето, се дава от 60 до 80 лева на декар, да не  говорим за пръсканията. От там нататък – харчовете стигат до 500 лева. Получава се реколта около тон от декар. Като се тегли чертата дал си 500 лева, взел си петстотин в най-добрия случай. Никаква печалба. Трябва както в нормалните страни да има субсидиране на гроздопроизводството. Иначе сектор „Лозарство“ се обрича на гибел“, обяснява той.

  Да припомним и това, че миналата година изкупната цена на някои сортове грозде падна до двадесет стотинки за килограм. А една част от продукцията бе под угрозата да не бъде изобщо продадена, особено в Руенско. На базата на миналия опит сега лозарите са силно притеснени и се чудят дали да влагат средства в обработката на масивите.

  Подобна е ситуацията и при производството на праскови. Мнозина собственици на градини ги изкореняват и на тяхно място засаждат райски ябълки – нов сорт, с много добри вкусови качества или други култури.

  Прасковите не могат да се реализират на пазара, защото съседите от Гърция вадят продукция десет-двадесет дни преди нашите овощари в района. „В Гърция зреят същите сортове праскови по-рано и заливат нашия пазар. Тъкмо ние се радваме, че вадим нашата продукция и те ни удрят с по-ниските цени. Нашите търговци на едро от София и Пловдив купуват с тирове от място. И директно ТИР-ът кара стоката в Слънчев бряг. Аз съм го виждал това с очите си. И в Бургас зареждат. Тъй като гръцката продукция е допълнително субсидирана от държавата, могат да си позволят и далеч по-ниски цени от нас“. Такъв е коментарът на Иса защо корени прасковените дървета. Освен това наличието на големи кооперативи и фирми в съседна Гърция, които изкупуват, пакетират и етикират продукцията и я предлагат в много добър външен вид, също удря по нашите. Така родната продукция остава, макар да е с по-добри  качества.

  „На бургаската борса казват директно, че не искат българска праскова. Има търговци на едро, на които предлагаме продукцията си, но те я отказват. Купуват ни само в краен случай, когато вече няма предлагане от Гърция“, допълва овощарят.

  Изкупната цена на най-качествената българска праскова е около 1.20- 1.40. А масово се изкупва на 0.70 - 0.80 лв. Цената е такава от 15 години. До този момент. Докато разходите са скочили в пъти. Така онези, които имат градини с праскови, не могат да бъдат конкурентоспособни на колегите си от другата страна на границата.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.