Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  20:11Понеделник

  25 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Равнец ще се строи на 75 метра от пистите

  11-09-2019 0 685

  Снимка:

  Нов ПУП дава възможност за индустриална зона и карго летище

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Пистите на Летище Равнец ще бъдат запазени и то ще може да се използва по предназначение. Това посочва в докладна записка заместник-кметът по строителство на Община Бургас инж. Чанка Коралска.

  Кметът Димитър Николов оттегли докладната записка за създаването на Подробен устройствен план (ПУП) на предното заседание на Общински съвет - Бургас. Тя трябваше да урегулира зоната като индустриална. След прехвърлянето на летището към общината, теренът е неурегулиран. Градоначалникът обаче се съгласи да оттегли докладната след като постъпиха искания за по-прецизно изготвяне на ПУП-а, за да може бившето военно летище да се ползва като карго летище в бъдеще.

  Сега за последната сесия на този Общински съвет, инж. Коралска е внесла подобрения вариант на ПУП-а. От докладната записка става ясно, че е решено в разстояние на 75 метра от пистите да не се строи, за да могат те да се ползват в бъдеще.

  Така вече намеренията на Общината да превърне летището в индустриален парк, но и да запази пистите ще се случат.

  „С разработката се предвижда провеждане на нови обслужващи улици, с минимален габарит 12,00 метра и размер на пътното платно минимум 7,50 метра (две платна по 3,75 метра), обвързани със съществуващ път III-7909 Бургас-Равнец. За достъп до с.о. „Индустриален парк Равнец“ са предвидени две основни улици като част от ПУП за територията. По обслужващите улици за осигуряване на пълноценно комуникационно-транспортно обслужване се предвиждат крайулични паркинги, тротоари, велосипедни алеи и улично озеленяване. В габарита на обслужващите улици ще преминават трасета на елементите на техническата инфраструктура и улично осветление“, пише в докладната записка Коралска.

  Ето и какво се предвижда в така структурираната територия според новия ПУП:

  „Обособяват се нови 11 квартала и се урегулират поземлени имоти с конфигурация и размери, предвидени така, че да осигуряват оптимално застрояване и обслужване. Функционалното отреждане на новообособените УПИ е в съответствие с посочените в техническото задание дейности и осигурява обезпечаването на територията с обекти за складово-производствени дейности, научно-изследователски лаборатории, комплекси и сгради за експериментална и иновационна дейност, административни и делови сгради и офиси, изложбени зали, за обществено обслужване, обитаване (общежития) и обекти за транспорт, инфраструктура и озеленяване“.

  Докладната бе разгледана в Постоянната комисия по транспорт и морско дело и бе подкрепена единодушно. Друга докладна, свързана с Равнец, обаче не бе приета от комисията. Членовете й гласуваха „въздържал се“ по предложението на Георги Дражев за организирането на международен конкурс за изготвянето на идеен проект за Летище Равнец. Това самият Дражев повдигна като предложение още в дебатите в зала по време на отминалата сесия на местния парламент.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.