Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  01:48Петък

  03 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Меден рудник – рекордьори по искане за „легнали полицаи“

  17-02-2020 0 712

  Снимка: faragency.bg

  Живеещи по „Коджакафалията“ с осем молби за няколко месеца

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Осем молби за няколко месеца са отправили живеещи по улица „Александър Георгиев – Коджакафалията“ за поставянето на така наречените „легнали полицаи“. Това стана ясно по време на заседанието на транспортната комисия към Общински съвет – Бургас. Жители на най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“ упорито настояват за  изкуствените неравности по улицата, позната в комплекса като вътрешната магистрала, въпреки отрицателните становища на експертната комисия.

  Преди време подписка с искането за поставяне на „легнали полицаи“ в участъка от кръстовището с булевард „Захари Стоянов“ до кръстовището при блок 216 в комплекса направиха живеещи в блока, както и в 252-ри.

  Причината да поискат „легналите полицаи“ са гонките по булеварда. След построяването му преди няколко години, той се превърна в една от основните улици в комплекса. Причината – четирилентовата улица често е използвана за гонки с автомобили и мотоциклети нощем.

  „Ние, живеещите в района на булевард „Александър Георгиев – Коджакафалията“, се обръщаме към Вас с молба за изграждане на изкуствени неравности от вида „легнал полицай“ пред пешеходните пътеки на автобусните спирки „Захари Стоянов“, разположени на булеварда в участъка му между булевард „Захари Стоянов“ и кръстовището на блок 216“, посочват нееднократно недоволните граждани.

  Жители на комплекса обаче споделят, че проблемът не е само в тази част на булеварда, а по цялото му протежение. Причината – той се превърна в един от основните коридори за преминаване в посока към и от Меден рудник. Друг проблем и причина за поставяне на „легнали полицаи“ според подписалите се е и бързата линия на градския транспорт и увеличеният пътникопоток заради нея. Рисковете от инциденти с пешеходци се увеличавали по този начин.

  Не на последно място гражданите се оплакваха и от това, че масово не се спазват правилата за движение в градски условия, където ограничението на скоростта е от 50 км/ч.

  Експертната комисия обаче за пореден път изготви отрицателно становище за поставянето на изкуствени неравности. В зоната има светофари, пешеходни пътеки. Няма регистрирани тежки катастрофи от КАТ. Заместник-кметът инж. Чанка Коралска обясни, че слагането на „легнали полицаи“ там е излишно точно поради тези причини.

  „Ние ако сложим изкуствени неравностиq все едно насърчаваме нерегламентираното пресичане“, добави тя.

  Председателят на експертната комисия по безопасност на движението Иван Гюлев обясни, че „легналите полицаи“ ще затруднят и градския транспорт. По улицата минават автобуси от двете бързи линии.

  „Разглезихме хората и с полагане на много пешеходни пътеки. Прокуратурата вече се активизира по темата и ни кара да премахваме неподходящо положените“, заяви той.

  Съветниците в Комисията по транспорт все пак призоваха за повече контрол именно от страна на полицията. Поеха ангажимент да питат КАТ за повече присъствие. Друг вариант е тринога камера по-често да присъства, тъй като резултатите показвали, че има добър дисциплиниращ ефект. Това вече се виждало на булевард „Стефан Стамболов“, където също често се прекалява със скоростта в градски условия.

  Наш репортер, живеещ на улицата, пък сигнализира до членовете на комисията, че гонките, от които се оплакват хората са предимно вечер, а причината – по-ранното спиране на светофарите. Иван Гюлев пое ангажимент да провери в колко часа уредбите по улицата се изключват и обеща, че при нужда ще се изключват по-късно.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.