Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  15:03Понеделник

  01 Юни 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Бургас: Студенти плащат от 80 до 300 лева на месец за квартири

  14-09-2019 0 1171

  Снимка: Борислав Пенков

  Офертите с хазяи доминират, момичетата - по-предпочитани наематели

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Бургас е един от големите студентски градове в страната. Със своите два университета и различни филиали градът привлича студенти от цялата страна. От 80 до 300 лева на месец се бъркат младежите и девойките за квартира. Репортерска проверка на „Черноморски фар“ показа няколко интересни тенденции сред отдаващите под наем в града.

   

  Хазяйката е винаги там

   

  Първият по-любопитен факт е, че повечето оферти на пазара са с хазяи. Да, тази любима персона от живота на повечето студенти присъства в повечето  оферти. Естествено плюсът е, че месечните наеми са много по-достъпни, макар че наш репортер попадна и на доста по-скъпи предложения с хазяи.

  Така например оферта за стаи под наем, валидна от октомври до юни, е на цена от 200 лева за стая с хазяин. Става въпрос за „Братя Миладинови“ и е посочено, че има платен интернет и кабелна телевизия и може да се ползва кухня с пералня. Наемателите се възползват и от безплатен паркинг.

  Натъкваме се на още няколко оферти с хазяи в „Братя Миладинови“. Цените варират между 80 и 180 лева и отново са за самостоятелни стаи. Тъй като комплексът е в близост до Бургаския свободен университет, офертите от „Братя Миладинови“ не са малко и във всички естествено се посочва като плюс близостта до висшето учебно заведение. Репортерската ни проверка обхвана периода от последните две седмици.

  Офертата от 80 лева е най-ниската, на която попаднахме. Информацията е оскъдна. Посочено е само, че е на много добра локация в близост до БСУ и Морската градина. Цената е за една стая, с хазяин. Има и оферти от студенти, търсещи съквартиранти. Така например младеж, наел двустаен апартамент в „Братя Миладинови“ за 250 лева, търси друг, с който да делят наема. Между 140 и 160 лева за стая по договаряне с хазяйката е друга оферта от квартала.

  „Лазур“ е следващият комплекс с доста оферти с хазяи. Една такава предлага стая за 140 лева и с депозит от 100 лева. Цената включва WiFi-интернет и цифрова телевизия. Изрично е посочено тук, че хазяйката ползва отделна баня, а районът е спокоен – в близост до Морската градина и до гимназиите Английска, Немска и Руска, както и до още няколко училища и Свободния университет.

  Оферти с хазяи има и в комплекс „Славейков“. Те обаче са по-малко в сравнение с тези от „Възраждане“, „Братя Миладинови“ и „Лазур“. Това естествено е разбираемо, тъй като университетът в близост „Проф. д-р Асен Златаров“ има собствени общежития. За тях обаче информация малко по-надолу.

   

  Момичетата са за предпочитане

   

  Бургаските рентиери явно имат предпочитания към момичетата. Това се забелязва в доста от офертите. Изрично в повечето от тях е посочено, че стаите се отдават за момичета. Обяснението било, че те били по-отговорни и с по-добра хигиена от връстниците си момчета. Макар и леко дискриминационно, изразът „Който плаща, той поръчва музиката“, в случая не важи. Изискването за хигиенни навици също често присъства в офертите.

  Един от рентиерите даже има изискване момичето да е и непушач. И за страхотния шанс да живее в близост БСУ (б.а. „Братя Миладинови“), в напълно обзаведена стая, с прилежаща тераса хазяинът иска 180 лева наем. Бонусът е отделен санитарен възел, кухнята обаче е обща.

  „С предимство е момиче, което не пуши и поддържа добра хигиена! Цена: 180 лв. на месец с включена цифрова телевизия. Има възможност и за интернет. Стаята ще е свободна от средата на септември след заплащане на начален депозит и първи наем. Моля без брокери!“, пише в обявата.

  Отново в „Братя Миладинови“ срещу 150 лева на месец момиче с хигиенни навици може да се нанесе и да живее с хазяйка. Стая за две момичета и по 100 лева на човек пък търси бургазлия от „Славейков“.

  200 лева плюс двоен депозит за стая от апартамент в „Лазур“, без хазяи. Условието обаче пак е, че се отдава на сама жена или момиче. Друга приемлива оферта ексклузивно за представителите на нежния пол е в суперцентъра на Бургас – до Грамофона. Предлага се мансардна стая със санитарен възел за 200 лева на месец. За 160 лева наем студентка може да се нанесе на 100 метра от Френската гимназия, посочва друга обява. Има и хазяйка.

   

  Либерално в Италианската махала

   

  Офертите, където не е посочено предпочитание към пола на наемателя, са със значително по-високи цени. Най-либерални са рентиерите в Италианската махала, позната още като квартал „Възраждане“. Там повечето оферти са и без хазяи. Е, има все пак някакви изисквания като да не се вдигат купони и да не се ползват за друг вид масови събития, но това е къде по-толерантно спрямо останалите оферти в града.

  280 лева наем за стая от четиристаен апартамент е една от офертите във „Възраждане“. Посочено е, че всяка стая е предвидена за ползване от един човек. Цената включва ток, вода, цифрова телевизия и интернет. Етажът е първи, с обезопасени тераси. Всяка стая има самостоятелна тераса, спалня, голям гардероб, скрин, масичка+столове, телевизор и WiFi. Тоалетната и банята са общи. Апартаментът е оборудван и с хладилник, печка, пералня, аспиратор и посуда. Това е и една от най-скъпите оферти, на които попаднахме.

  250 лева за стая, без хазяин, с прилежаща тераса и кухня е друга оферта във „Възраждане“. Има и телевизия, интернет, баня, две тоалетни, мокро помещение с пералня. Стаята е част от голям апартамент в скоро саниран блок, посочва още обявата.

  260 лева, без хазяи за две стаи в тристаен апартамент на втори етаж отново в централния квартал е една от добрите оферти за студенти. Посочено е, че сградата е нова, с южно изложение, има баня с тоалетна, тераса, където е и кухнята. Стаите са напълно обзаведени.

  Самостоятелна стая от гарсониера във „Възраждане“ за 160 лева наем и в близост до БСУ и Музикалното училище е друга оферта, където няма хазяин.

  Присъстват и оферти от центъра и суперцентъра, които също са изгодни. Много информация по тях специално няма, но цените са примамливи като за без хазяин – от 180 до 240 лева за обзаведени стаи в близост до Стария съд, на централната улица „Александровска“ и отново на нея, но в горната й част до БСУ. Една от офертите е и за кооперация зад хотел „България“.

  Най-скъпата оферта в репортерската ни проверка е за стая в „Лазур“. 300 лева наем. Посочено е, че се намира на 50 метра от плажа и в непосредствена близост до заведения, Морската и центъра на града. Стаята е голяма, със спалня и разтегателен диван клик-клак. Има телевизия, интернет и климатик, оборудвана кухня, баня и тоалетна заедно.

  Момчета студенти могат да пробват късмета си отново в „Лазур“, но в малко по-отдалечен район, като наемат таванска стая за 120 лева, което е една от добрите оферти. Няма и хазяин.

   

  От 10 до 50 лева за нощувка в града

   

  Дистанционните студенти също са една определена част от тези в Бургас. Към тях изглежда също е насочена една част от офертите на пазара – тези за нощувките. Повечето са в рамките на 40 лева на вечер, в който и да е от комплексите и кварталите, но има и такива за по 10-12 лева, както и такива за над 50 лева.

  Тук с особена сила в почти всяка оферта важи правилото за невдигане на купони, както и изрично е посочено, че стаите не се отдават за каквито и да е било събития от масов характер.

   

  В „Проф. д-р Асен Златаров“ разчитат на общежитията

   

  Държавният университет „Проф. д-р Асен Златаров“ привлича доста студенти от страната. Голяма част от тях обаче се настаняват в студентските общежития към университета. Те са 3 на брой и се намират на територията на кампуса. Легловата база е от 1200 легла. Едно легло за студент в стая с три легла струва 50 лева на месец. Настаняването в студентски общежития се извършва след класиране въз основа на успех от предходната година за студенти 2-ри, 3-и и 4-и курс, магистри 3-и семестър и приемен бал за първи курс.

  На територията на университета има два студентски стола: в сградата на Факултета по обществени науки, с работно време от 11:30 до 13:30 часа и централен студентски стол, с работно време от 11:00 до 19:00 часа.

  Студентите от Колежа по туризъм ползват студентско намаление на храната в ресторанта на хотел „Парк”.

  На разположение на студентите са четири кафе-сладкарници, които се намират в сградата на Ректората, в двора на Ректората, във Факултета по обществени науки и в Колежа по туризъм.

  Студентите могат да ползват целодневно фитнес зала към студентските общежития и осветена спортна площадка. На територията на Университета има здравна служба и стоматологичен кабинет.

   

  В Бургаски свободен университет преобладават студенти от областта

   

  В Бургаски свободен университет над 70% от студентите са от областта. Това заяви за „Черноморски фар“ ректорът на университета проф. Галя Христозова. Тя обясни, че вече повече от 10 години правят пълна характеристика на студентите им, за да знаят откъде са предимно и как да провеждат кандидатстудентските си кампании.

  „Резултатите показват, че над 70% от нашите студенти са от областта, което означава, че те живеят в собствените си домове. На второ място са студентите от Сливен, Ямбол – 7-8%, след това са от Стара Загора, пак горе-долу с толкова, 5-6% от Хасково, задължително и толкова от София. Преобладаващата част от тях са в задочна форма на обучение, както и дистанционна. Последните присъстват по-рядко и идват задължително за изпити. Тези, които са от други градове, могат да ползват хотела на университета на преференциални цени и те го правят, или да наемат квартири. Тъй като става въпрос за есенно-зимен и ранно пролетен период, не е проблем да се намират квартири. Университетът не посредничи на студентите при намирането на квартири. Помагаме само на чуждестранните студенти по „ЕРАЗЪМ“, които са за по-дълъг период – 4-5 месеца. Задочните студенти присъстват редовно на лекции и на тях също им се налага да наемат квартири“, заяви проф. Христозова.

  Учебната година на БСУ ще бъде открита на 30 септември тази година. Ще има и интересни демонстрации, на които студентите ще могат да се запознаят с възможностите за извънучебни занимания.

   

  Бургас с визия за висшистите

   

  Бургас се утвърждава като град, който има все по-сериозна визия за висшистите и желанието те да останат да живеят и работят в града. Така например наскоро стана ясно, че в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“ ще строят студентски блок. Наречен е така, защото по критериите за настаняване, именно студентите и висшистите със семейства ще получават най-много точки.

  Бъдещият социален блок ще е в зона „Д“ на комплекса. Кооперацията ще е от 47 апартамента, като всички ще представляват общински жилища. Финансирането е по линия на ОП „Региони в растеж“.

  Заради този проект Наредбата за настаняване в общински жилища претърпя промени. По европейския проект кандидатите ще бъдат оценявани по друг начин. От метода става ясно, че с най-голям приоритет ще са млади семейства, висшисти и студенти. Така например висшистите ще получават 70 точки, което е максимумът. Тези със средно образование – 25, а с основно - едва 15.

  Студентите пък ще се възползват от новия критерий в Наредбата „заетост“. Те ще получават по 20 точки. От администрацията обясниха, че идеята на общината е да се помогне на младите и образовани хора, които да останат да работят тук със семействата си. Важно пояснение е, че старите критерии в Наредбата също остават. За новите се въвежда изцяло нова глава.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.