Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:35Четвъртък

  27 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Бургас: Откриха гроба на сина на Райна Княгиня

  10-02-2020 0 1395

  Снимка:

  Паметта за една от емблематичните личности не само в история на Бургас - Георги Дипчев, ще бъде възстановена.

  Въпросът за мястото на неговия гроб бе поставен в общественото пространство през 2018 година, като основен инициатор за издирването му е художникът Митко Иванов.

  С помощта на Анастасия Попова и на управителя на "Обредния комплекс" - Бургас Магдалена Карастоянова беше открит общият семеен гроб на фамилията на Георги Дипчев, в който днес са положени и неговите останки. Той се намира в парцел 37, ред 15, гроб 5, съобщава Митко Иванов.

  Предстои прецизиране на датите на раждане и смърт на Георги Дипчев, тъй като в момента има разминаване между различните източници и спомените на наследниците.

  Дипчев се установява в Бургас след Първата световна война и е един от създателите и пръв директор на Механотехническото училище (днес Професионална гимназия по механотехника и електроника). До края на кариерата си остава учител в същото училище.

  Дипчев е вторият син на "българската икона" Райна Княгиня. Името му остава завинаги в летописа и на българската военна история. Той е машинистът на миноносеца "Дръзки" при най-значимата военноморска победа на България при атаката на турския военен кораб "Хамидие".

  Райна Княгиня отглежда до пълнолетие общо четирима синове. Всички те са герои от войните за национално обединение, при това в най-големите български победи при Одрин, Чаталджа, Дойран и Тутракан. Носители са на много ордени за храброст.

  Георги умира в Бургас, и в продължение на няколко десетилетия паметта за него е изличена. През 1954 г. миноносецът "Дръзки" е превърнат в мишена за обстрел, после нарязан и изпратен за претопяване. Днес са съхранени оригиналната табела и комините му, монтирани на друг  миноносец -  "Строги", във Варна.

  По-долу поместваме кратка биографична справка, базирана на "История на Бургас", 2011 г., стр. 265:

  Георги Дипчев. Морски офицер, основател на Механотехническото училище в Бургас. Георги Василев Дипчев е вторият син на Райна Княгиня (Райкя Попгеоргиева Футекова; 1856-1917) и на брациговския революционер Васил Дипчев, кмет на Панагюрище след Освобождението и пламенен русофил. Георги учи в Първа софийска гимназия и завършва Морското училище във Варна. След завършване на училището Георги става машинист на миноносеца "Дръзки" и през Балканската война участва в потопяването на турския кръстосвач "Хамидие". След Първата световна война се заселва в Бургас. Той е инициатор за създаване на Механотехническото училище в Бургас (сега Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника ПГМЕЕ) и първият му директор. Дипчев ръководи училището от 29 август 1925 г. до 3 февруари 1926 г. и след това остава тук преподавател до пенсионирането си. Преподава учебна практика. Умира в Бургас на 21 ноември 1950 (?) г.

  Бургас, 2020 г.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.