Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  11:49Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Бургас дават от три до 30 лева за цветя за учителката

  16-09-2019 0 375

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

   От три до 30 лева харчат бургазлии за цвета, които наследниците им да подарят на учителите си в първия учебен ден. Разбира се, най-щедри са родителите на първолаците, които с трепет очакват първата среща с учителката.

  „Каквито и каузи или бойкоти да се обявяват, в Бургас винаги ще се подаряват цветя на учителите“. Такива са наблюденията на инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието.

  По традиция цветарските магазини преливат от цветя – както саксийни, така и рязан цвят, красиво аранжиран. Една роза струва между  2-3 лева, хризантемата, според качеството е 2.50 – 3.00 лева, карамфилът струва скромните 0.80 -1.00 лев.

  Флористите казват, че основно се залага на хризантеми, рози, гербери.  Предпочитат се аранжировки на пиафлора от изброените цветя. Една част от родителите предпочитат саксийните цветя, които после могат да украсят и класната стая. Залага се на цъфтящи цветя. Последните години най-предпочитани са орхидеите. Тяхната цена стига и до около 30 лева за саксия.

  „Цените в никакъв случай не са високи. Ако има някакво повишение, то е свързано с факта, че голяма част от цветята ги купуваме от Холандската борса „Аусмер“. Всеки може да провери, че там има увеличение с 20 до 30% на някои артикули. Холандците имат календар с нашите християнски и национални празници и предвиждат увеличенията, съобразявайки се с този календар. Икономическите им анализи са въз основа на потреблението. Същото правят и транспортните фирми, които доставят цветята“, разясни Ана Панайотова от „Бургасцвет – Танев 90“, подчертавайки, че няма как цветарите да работят на загуба. И обяснявайки, че те не са водени от максимата „Ден година храни“.

  Другият трик на борсите е да се прехвърлят огромни количества цветя второ качество по известни вериги магазини, където те се продават на по-ниска цена. Само че цветята бързо умират, заради това, че не са добро качество, и не са полагани грижи за тях.

  В последно време стана модерно парите за цветя да бъдат дарявани в името на някаква кауза. Подобен призив има и в бургаско училище: „Уважаеми родители, колеги и ученици, екипът на ОУ „Свети Климент Охридски" - Бургас се включва в инициативата „Вместо цветя за първия учебен ден, да дарим средства за 4-годишния Никола от Бургас, който е с вроден дефицит на бедрената кост и до края на годината трябва да внесе още 10 000 $ за поредната интервенция“.

  „Не мога да изпратя сина си в първия учебен ден без цвете за учителката. Той сам си избра да подари рози на двете госпожи. Не сме се изхвърляли в големината на букета, така че останаха парички, които той да пусне и в касичката за болното дете“, разказа пред наш репортер Росица, майка на първокласник в същото училище.

  Своя контраинициатива имат от Асоциацията на българските флористи във връзка с първия учебен ден и тя се казва: „Мамо, аз ще подаря цветя!“.

  „Не е редно децата да се лишават от едно цвете, което да подарят, може да е откъснато дори от градината на баба, но децата трябва да се научат, че на първия учебен ден се подарява цвете. Не бива да се противопоставят добра кауза на цветята. Защо не парите от кутията цигари на родителите, която вреди на здравето, а цветето, което по никакъв начин не вреди, а възпитава. Не бива да се изолира цветето от съзнанието на нашите деца, то е част от възпитанието“, категорична е Панайотова. Тя допълва, от позицията на родител, че не е необходимо децата да се затрупват със скъпи вещи. И дава пример, че със спестените от там пари може те да участват в каквито каузи си изберат, но да не е за сметка на едно цвете, което е жест на внимание.

  В Бургаска област за първи път прага на родното училище днес ще прекрачат 3620 деца. Дали те ще отидат на училище с цвете не е толкова въпрос на финансови възможности, колкото е избор на техните родители. А за по-големите ученици вече и въпрос на личен избор.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.