Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  07:19Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Бургас: 23-ма инвалиди се борят за едно паркомясто

  16-05-2019 0 854

  Снимка: Борислав Пенков, Архив

  Георги РУСИНОВ

   

  За всяко едно от 300-ата паркоместа за инвалиди в Бургас се борят 23-ма бургазлии с увреждания. Това стана ясно от данните, изнесени от шефа на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев. Той подготви становище в отговор на искане за промяна в наредбата за паркирането на хора с увреждания, направено от бургаския обществен посредник Тодор Стамболиев. Самият Стамболиев обясни пред Комисията по транспорт, че е търсен многократно от хора с трайни увреждания на долните крайници, или от техни роднини заради това, че не могат да паркират на отредените за тях места.

  От становището, подготвено от Рунчев, става ясно, че на територията на Община Бургас има 6800 души с валидни карти за преференциално паркиране. Това са 22 пъти повече от паркоместата за инвалиди в общината. Едва 558 души от космическата бройка са с трайни увреждания на долните крайници и имат действителна нужда от ползването на паркоместата. 123-ма от тях са с адреси в зоните за платено паркиране.

  Тук обаче границата между дискриминация и възползване е много тънка. По закон всеки с инвалидност над 60% има право на стикер за паркиране. Стамболиев посочи като пример майка на дете с аутизъм, която обаче си е изкарала такъв стикер. Обсъждаха се и всякакви други болести, включително и диабетът, който е масово разпространен, но е критерий за получаване на стикер. Андрей Рунчев също показа нагледен пример с бургаски бабаит, който е привидно здрав, тъй като на една от снимките се вижда, че участва в маратон. Същият този обаче има стикер за паркиране. „Черноморски фар“ научи, че заболяването му е диабет.

  Тук изниква въпросът дали не се прекалява с издаването им и дали често роднини на хора с увреждания не спекулират с това. Мариян Ангелов от УКОРС-Бургас обясни пред наш репортер, че по принцип извършват контрол над автомобилите, които паркират на тези места.

  „То е много деликатно, но да, когато видим привидно здрав човек да излиза от автомобил, паркирал на такова място, го проверяваме. Много често се оказва, че това са роднини на хора с увреждания. Като обяснение често дават, че спират, за да изчакат дадения човек, или пък, че отиват да го вземат. Има контрол, има и санкции, но не са чак толкова много. Крайната ни цел не е само да глобяваме, а превенция и контрол. Щом автомобилът има карта, има право да паркира“, обясни той.

  Санкцията иначе за неправомерно паркиране на инвалидно място е до 5000 лева по наредба, като най-често глобите са в размера на 100-200 лева. Председателят на Общински съвет – Бургас Костантин Луков, който присъства на комисията, заяви, че проблемът се решава с по-голям контрол от страна на УКОРС-Бургас и МВР. Според него към момента осъществяваният контрол е много слаб.

  Точно заради случаите, за които са сигнализирали на Стамболиев той предлага изготвяне на изцяло нова наредба. В становището от ОП „Транспорт“ се посочва, че приема необходимостта от написването на нова наредба, но смята, че предложението на Стамболиев точно хората с двигателни проблеми да се ползват с предимство пред останалите ще е дискриминационно. Общественият посредник дава за пример Софийска община и тяхната наредба. Там именно тези хора се ползват с преференции и получават право на паркиране по настоящ адрес върху отредените за паркиране инвалидни места. На самото място е изписан и номерът на автомобила, който може да паркира там.

  Част от членовете на комисията също изразиха съмнения, че ще се окаже дискриминационно толерирането на определен тип хора с увреждания. В крайна сметка комисията стигна до решението да напише извънредна докладна за избор на временна комисия от петима общински съветници плюс шестима специалисти от медицината, правото и транспорта, която трябва да подготви проект за нова наредба. След това той ще бъде предоставен на Агенцията на хората с увреждания и на Комисията по дискриминацията за становища.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.