Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:46Четвъртък

  27 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  В Атия ще искат референдум срещу депото за опасни битови отпадъци

  25-08-2019 0 728

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  Жителите на Атия ще искат референдум срещу депото за опасни битови отпадъци, което се изгражда на 300 метра от селото. От няколко месеца те недоволстват срещу това, а днес излязоха на протест.

  В това време обаче, докато чакаха министър Нено Димов да пристигне през главния път Бургас-Созопол за Атия, се оказа че той е отишъл по обходен път и вече бе  на мястото, където депото се строи. Част от протестиращите се качиха по автомобилите си и тръгнаха натам. На място министърът вече инспектираше бъдещата придобивка на Община Созопол.

  Още в началото на разговора с хората стана ясно, че срещата ще има напрежение. По-спокойните от тях попитаха министъра обичайните си въпроси: защо не са били информирани, защо точно тук е избран терен за това депо, няма ли опасност след като се намира в гората да пострада от дъждове или горски пожар. Предварително те заявиха, че са на мнение, че площадката трябва да е на друг терен.

  „Това не е депо, това е площадка за временно съхранение на опасни битови отпадъци. Те ще се извозват. Говорим за батерии, акумулатори, битова химия, лекарства с изтекъл срок. Всички вие ги имате в домовете си. До колко са опасни преценете сами. В момента вие ги хвърляте в кофите си за боклук“, обясни Димов, опитвайки се да надделее над виковете и крясъците.

  Той добави и че министерството определя къде да е площадката.

  „Всички кметове на общини, където ще се строят тези площадки трябва да се погрижат до края на годината да ги направят, защото иначе ще търпят санкции по програмата. Тук кметът успя да се пребори за проекта и е определил къде да се направи“, каза Димов.

  „Това, че нещо ще се извозва, не означава, че няма да има нови и нови доставки за временно съхраняване. Така, че моля ви. Изобщо не е временно. Тук ще има постоянно присъствие на такива отпадъци“, му отвърнаха на свой ред недоволните.

  Повдигна се въпроса и за едни близо 500 000 лева, които по думите на жителите на Атия били усвоени за информационна кампания, но такава реално не се е състояла.

  Димов обаче внесе повече ясно по казуса.

  „Поръчката за информационна кампания, която не бе само за тази площадка, а за всички общини, имаше обжалване. То се забави дотолкова, че се провали. Няма да има такава обществена поръчка вече. Повече от година се влачи в съда“, каза той.

  На свой ред той също не остана длъжен на недоволните и обясни, че преди 2 седмици специално за това е изпратил екип от експерти, за да обяснят на заинтересованите до най-малкия детайл бъдещото депо.

  „Вие не пожелахте да говорите с тях“, добави той.

  Те пък му отвърнаха, че отказали да ги изслушат, защото били ядосани, че това се случва пред свършен факт, когато проектът е почти реализиран.

  Председателят на Общински съвет – Созопол Красимира Германова, която бе на място обясни на хората, че обществено обсъждане се е провело.

  „Когато се провежда обществено обсъждане се обявява с покана. Ние не изпращаме персонално покана до всеки един“, каза тя в отговор на нападките, че едва 5-6 човека присъствали тогава.

  Адвокат Драгомир Ошавков, който се е заел про-боно с каузата на хората от Атия на свой ред се обърна към Германова и й каза, че това обсъждане е било преди 10 години и е било с друг предмет – за строеж на депо за строителни отпадъци.

  В края на срещата, недоволни от развоя й, жителите на Атия обясниха, че ще инициират провеждането на референдум за преместването на депото на друго място. Красимира Германова и министър Димов им казаха, че това си е тяхно право. За да могат да внесат запитване за провеждане на референдум обаче те трябва да съберат подписите на 1/10 от населението на цялата община. До момента на местната подписка са се подписали малко под 400 души.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.