Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  08:06Сряда

  27 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Учители възвисяват ученици в E-среда за 24 май

  16-05-2020 0 445

  Снимка:

  В бургаското училище „Васил Априлов“ ще „спасяват“ буквите за празника

  Ще дефилират виртуално с родители в образователната платформа

  „Черноморски фар“

  „Помогни ме да те возвеся!“, тези думи, написани в котелското класно училище по време на Българското Възраждане и поръчани от настоятелите по онова време, определили по най-точния и ясен начин основната задача на всички, които всеки ден влизат в българското училище.

  Те идват категорично и стоят актуално години  по-късно и в дигиталната учебна среда, пред която е изправено българското образование заради COVID-пандемията. Учители, с помощта на ученици и родители, влязоха в общ учебен процес, в обща  виртуална класна стая, помагат си взаимно и са сплотени, категорични са от ръководството на училището в лицето на директора Мариана Стефанова.

  Макар и малко нетипично, че няма да успеят на живо да се видят и да отбележат значимите дати през месец май, който е подчинен на българската просвета и култура, учители и ученици в ОУ „Васил Априлов“ в Бургас  подготвиха мащабна програма, за да могат децата да усетят просветителския месец и да запазят духа на книжовността и традициите в образованието.
  Разбира се, че ще чуят любимия си ръчен звънец във виртуалните  класни стаи през целия месец май. Ще има венец пред сградата на училището и цветя пред портрета на светите братя.

  Уроците в Е-класната стая през този месец ще започват, макар и дистанционно, с химна „Върви, народе възродени...“ на Стоян Михайловски.

  Но заедно са подготвили изключително амбициозна програма за целия тържествен месец и тематични уроци за историята на отделните празници през него. Учителите ще поведат учениците и ще ги увлекат във виртуалното обучение, така че това нестандартно време да остане един интересен спомен от техния живот.

  По креативен и нестандартен начин ще преживеят празничния май децата в начален курс, онези, на които им се налага за първи път като ученици да не шестват по бургаските улици, а да преминат през препятствия, за да „спасят“ буквите, които са научили и вече могат да четат и пишат. Учителите от първи клас в ОУ „Васил Априлов“ са подготвили „Приказка за Букволандия“. В нея буквите са застрашени, първокласниците преминават различни препятствия, за да ги спасят. Препятствията включват задачи от областта на „Български език“ и „Околен свят“. Между препятствията последователно ще се представят буквите от азбуката и всяко дете ще рецитира своето стихче за съответната буква. Освен в приказката, първокласниците ще участват и в рубриката,,Азбука в гатанки”. В музикалната пауза ще пеят песните - ,,Първокласно” и ,, Буквички”.

  Учителите на второкласниците са избрали  друг подход. В образователната платформа MSTeams те ще  проведат дискусия с учениците за Солунските братя под мотото „Нашата азбука“. На него са подчинени и  любими песни за буквите, които ще рецитират учениците на фона на виртуалната изложба от рисунки и снимки от училищния живот.

  В Трети клас са подходили към просветния месец с тематичен ден  „Нравствени ценности и добри послания‘‘. При тях  ще има виртуални публични речи от учениците на тема: „Какво бих променил, за да стане светът на хората по-добър“. Учeниците в иновативните паралелки са изучавали риторика и ораторско изкуство и могат да се справят твърде добре като бъдещи оратори, като  ще  подготвят  публичните си речи и ще ги представят пред своите съученици, учители и родители в образователната платформа MSTeams.

  Отново те ще представят и своите послания към днешните герои - лекарите. Ще напишат пожелания към хората, които се грижат за нас в това сложно време.

  За учениците с целодневна организация вече преминаха тематични дни, свързани с Деня на труда, където бяха представени професиите на техните родители в рисунки, предвиден е и тематичен ден, свързан с Деня на храбростта и плодородието - Гергьовден.

  Четвъртокласните в тази форма на обучение ще преминат във виртуално шествие в образователната платформа със знаменца, посветено на 24 май, заедно със своите родители и учители.

  Петокласници и шестокласници са подготвени да влязат в „Урок по родолюбие“. Освен него те отбелязаха и Деня на Европа - 9 май, с викторина на английски език.

  По интересен начин се включват в този месец и останалите дисциплини. Ще бъде проведен интегриран урок за учениците от Шести клас по история, технологии и предприемачество, информационни технологии и математика с изключително родолюбива тема „Една българска роза от нас“. През учебния час ще бъдат засегнати темите - „Долината на тракийските царе“ („История и цивилизация“), красотата на българската шевица („Технологии и предприемачество“), ще има и виртуална екскурзия до Долината на розите („Приложна математика“). Урокът ще завърши със състезание по темите („Информационни технологии“). Целта е да се интегрират използваните методи на обучение по четирите учебни предмета за изграждане на рутинни умения и навици.

  С голям интерес се очаква виртуалния концерт, както сега, голяма част от певци и музиканти се изявяват от домашни студиа и пускат своите клипове на живо в социалните мрежи, така и учениците от ОУ „Васил Априлов“ са готови за своята официална изява. В онлайн концерта в платформата МS Тeams, посветен на патронния празник на училището, ще участват ученици, учители и родители.

  Клубът „Млад художник“ ще покаже своя изложба, посветена на 24 май.

  Разбира се, не е забравен и спортът, по случай Международния му ден ще бъде представена виртуална тренировка на шампионите на училището, които тренират в извънредни условия, презентации с вдъхновяващи истории за български олимпийски и световни шампиони ще заразят учениците с национална гордост. Децата ще си припомнят както своите, така  и успехите на връстниците по спортните терени.

  С редицата от прояви традицията няма да бъде забравена, а обогатена и учениците от бургаското училище ще изживеят празниците по различен и запомнящ се начин.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.