Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  06:24Вторник

  02 Юни 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Ученици от Бургас ще помагат на саблеклюна Атанас

  12-05-2020 0 551

  Снимка:

  Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) стартира разнообразни инициативи, за да информира и въвлича малки и големи в темата Биоразнообразие, които ще продължат до 5 юни.

  Макар, че коронавирусът отложи животът ни и важни събития по целия свят, свързани с темата, но не успя да спре разцветът на биоразнообразието, който се случва всяка година през пролетта.

  За да му обърнем нужното внимание, всяка седмица БФБ ще посвети на специален герой, който е застрашен и защитен и има нужда от помощ, за да бъде изследван и опазван. Първи е саблеклюнът Атанас, който е от Бургас и е кръстен на Атанасовското езеро, в което е роден и живее. Саблеклюните гнездят по дигите, като снасят яйчицата си директно върху земята. Това ги прави много уязвими – яйцата и новоизлюпените малки трябва да се пазят от кучета и други хищници, както и от заливане с вода. Затова от БФБ помагат за ремонта на дигите и по-доброто управление на водите в лагуната. Вижте кратко видео https://www.facebook.com/biodiversity.bg/videos/265475228172303/

  За да помогнат на Атанас децата до 4 клас могат да се включат във виртуален турнир на Пукльовците на 14 май, с предварителна регистрация на https://thepoppals.com/tournament/. Благодарение на финансовата подкрепа на Виваком, с всеки турнир ще бъде дарена сумата от 250 лв. за опазването на саблеклюна, но ако отборите съберат заедно 3000 точки, дарената сума ще бъде удвоена. Ето защо всички учители от начален етап са поканени да включат свои отбори в турнирите – така ще се увеличи шансът за достигане на 3000 точки.

  БФБ и Пукльовците организират паралелно и Конкурс за рисунка - всяка седмица за застрашения вид, на който помагат децата.

  „Изпратете ни вашата рисунка заедно с послание - защо ви пука за саблеклюна до петък на е-mail [email protected] или като съобщение в нашата ФБ страница https://www.facebook.com/biodiversity.bg/. Ние ще качим всички рисунки в албум и заедно с Пукльовците ще организираме томбола с награди. Един от вас ще получи настолната игра на „Нефтопукльовците“, а други двама от специалния шоколад с морска сол от Атанасовско езеро.“ – подканят от фондация Биоразнообразие.

  Следващата седмица на фокус ще са Елените в България, после (27 май) - Теснолисният божур, а в навечерието на Световния ден на околната среда, който отново е посветен на биоразнообразието, децата ще помагат на дивата коза (4 юни). Освен виртуалните турнири и конкурсите за рисунка и послание всяка седмица, децата могат да научат повече подробности за защитените видове от сайта на БФБ – http://bbf.biodiversity.bg/

  На 22 май ще стартира кампанията за Годишните награди за биоразнообразието, като този път от БФБ обещават да има много нови и различни елементи. Екипът подготвя онлайн викторини и различни занимания, свързани с някой български видове и подготовка за живите срещи с някои от тях, които засега ще се организират в малки семейни групи.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.