Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  03:40Сряда

  27 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Цесекарят, който се влюби в Бургас

  19-08-2019 0 1339

  Снимка:

  Никола Радлев-Киш с революционна идея: „Черноморец“ и „Нефтохимик“ да се обединят

  Добри Джуров го прави старшина след гола срещу „Интер“

  „Завистта от успехите ни разби готов за победи отбор“, спомня си престоя при „акулите“ той

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Малко са играчите, които могат да се похвалят, че са вкарали гол на „Интер“ и то срещу най-добрата защита в света. Никола Радлев, който оставя следата си в бургаския футбол с екипа на „Черноморец“ през 70-те, прави това в София с ЦСКА. Именно той вкарва изравнителния гол 10 минути преди края на полуфинала за КЕШ на 26 април 1967-а. Радлев наскоро бе в Бургас и взе участие в двубоя-спектакъл по случай 100 години „Черноморец“. Въпреки че не е много по медийните изяви, Радлев се съгласи да говори с наш репортер за миналото си в морския град. Въпросният гол е първата тема, която подхваща.

   

  80 000 на трибуните избухват, той се прибира с трамвая след мача

   

  „Ние бяхме добър отбор, подавахме си както си подават сега „Барселона“ – техничен състав. Беше едно положение, където отляво ми се подаде топката. Никодимов я взе, подаде я на Якимов, той ми я пусна, а аз просто намерих пролуката. Да вкараш на най-добрата отбрана в света в последните три години си е нещо. Италианска отбрана, катеначо. 80 000 души избухнаха на трибуните“, спомня си той.

  Радлев разказа и по-забавната част след мача. Добри Джуров лично влиза в съблекалнята да поздрави отбора.

  „Пита играчите кой вкара гола, а те сочат мен. Джуров идва, аз ставам и козирувам. „Какъв чин имаш?“ – ми казва той, а заради предния мач в Италия ни бяха повишили и аз бях младши сержант. Отговарям му, а той казва: „Вече си старшина!“. Голям смях, като си спомня сега“, с усмивка споделя той.

  Въпреки това обаче, Киша не се възгордява, напротив – след мача се прибира с трамвая вкъщи.

   

  Пристигане в Бургас

   

  В Бургас той пристига през 68-а. По думите му „Черноморец“ е отбор с предпоставка за велики дела. Клубът има добра школа, взели са първи места в различните юношески гарнитури, а в първия състав се привличат добри имена.

  „Тук намерихме отбор, който беше отбор с перспективи – със старите играчи като Халачев, Костов, Бонев, Ангелов, Иванов, Генчев. Отборът вече беше влязъл в „А“ група и се задържа една година и ние бяхме тези, които давахме новия тласък. Ръководството тогава начело с футболен директор Течето Стоянов успя да създаде отбор. Разбираше си от работата човекът – имаше практика и опит, заедно с Васко Стоянов правеха всичко за футбола. Георги Георгиев от Видин бяхме взели, както и Пейо Николов от ЦСКА. Един бързак, Георги Петров, също взехме тогава. Според мен с всички тези играчи се изгради един отбор, който беше готов да играе поне десет години роля в първенството, както бяха „Ботев“ - Пловдив“, обяснява Радлев.

  Важно е да се отбележи, че той и повечето играчи идват чак за 8-ия кръг от първенството, а тогава отборът е с една-единствена точка. Въпреки това до края на първенството, броено от 8-и кръг нататък, те са вторият отбор с най-много точки, а в класирането завършват пети.

  „Победата носеше 2 точки още – ЦСКА вече бяха първи с 14-16 точки някъде, а ние с 1. Този сезон няма да го забравя – бихме шампиона „Ботев“ и то в Пловдив, бихме „Берое“ – бронзов медалист в Стара Загора, бихме „Славия“. Какво да кажа – бяхме отбор, който можеше да направи много за града“, казва бившият футболист и настоящ треньор в Австрия.

  Нещата вървят добре. Ръководството е близко с играчите. Чувството е за семейство. Бащата на бившия кмет на Бургас Йоан Костадинов – Костадин тогава е част от ръководството и счетоводител на „Балкантурист“.

   

  Промените

   

  След първоначалните успехи на клуба, обаче последват промени в ръководството и на треньорския пост. По-възрастният Боби Петров напуска, а на негово място идва Георги Берков.

  „Той имаше успехи в международен мащаб. Олимпийският отбор беше спечелил второ място в Мексико под негово ръководство. Ядрото футболисти останахме и дойдоха и още добри. Отборът беше хубав. Проблемът бе, че ние бихме за купата ЦСКА с 2:1 в Пазарджик. Това е същият шампионски отбор на ЦСКА. Понеже ние, „Черноморец“, вървяхме добре, се появи една завист у хората, че ние видиш ли сме се напълнили с пари и т.н. А ние си бяхме колектив – млад отбор, студенти, хубави хора, хубав живот“, спомня си той.

  След това последват още промени, които според него не са били правилни и до ден-днешен за него остават необясними.

  „Хората, които създадоха този отбор по незнайни за мен причини изведнъж смениха ръководството. Васко Стоянов отиде в Окръжния комитет, Течето също бе елиминиран. Дойдоха нови хора. За мен това беше погрешен ход – цялата работа с подменянето, новата кръв и т.н. То се видя, че тези, които дойдоха на тяхно място, завиждаха на старото ръководство. Треньор ни стана Никола Коларов – местен. При него започнаха приказки, че се продават мачове, но такова нещо нямаше. Въпреки всичко играчите играехме за името си“, категоричен е Киша.

  Лятото през 70-а договорът му с „Черноморец“ изтича и Радлев има уговорка да се върне в ЦСКА. По това време изиграва един мач за „А“ националния отбор и то не срещу кого да е, а срещу отбора на Бразилия, с Пеле в състава си.

  „Извикаха ни нас „Б“ отбора да играем срещу Бразилия контрола, въпреки че беше поканен „А“ отбора. Затова и играхме от негово име“, казва Радлев.

  Заради скандали, в които според него вина няма, той за кратко е изключен от футбола. Партийният лидер в Бургас Николай Жишев се застъпва за него и Киша остава още две години в морския град. В ретроспекция той смята, че през първите две години от престоя му е можело да се случи това, което сегашното ръководство с президент Коста Марков иска – подмладяване на отбора и успехи.

  „Стигна се до упадък на клуба, но както ви казах, това е, защото завистта беше много голяма. А ние бяхме едно цяло – публика и отбор. Пълнехме по 30 000 души на стадиона. Ходихме навсякъде – Айтос, Странджата, Карнобат. Канеха ни на гости къде ли не. Когато ме изключиха за кратко, отборът пак закъса – бяхме пред изпадане“, обяснява той.

   

  Тук среща любовта, заради апартамент не остава

   

  В Бургас освен на футболния терен, Радлев постига успех и в личен план. Среща красивата си съпруга Роси – кореняк бургазлийка.

  „В Бургас бях чудесно приет и то не само аз, а всички. Не останах тук, защото не ми дадоха жилище, а тогава ги раздаваха на сульо и пульо. Ограничени хора бяха тези, които замениха първото ръководство и го показаха с действията си“, казва бившият футболист.

  И до ден-днешен, когато имат възможност със съпругата си посещават Бургас. Последната му визита, която го отделя от задълженията му в Австрия е 100-годишнината на „Черноморец“.

  „Трябваше повече минути да играя, но като видях как се разтягат играчите на терена казах на Херо да ни остави за края, че няма да има кой да довърши мача“, шеговито подхвърля Радлев.

   

  Комерсът замени романтиката във футбола

   

  Всички днес виждаме, че футболът се превръща във все по-комерсиална игра. Играчите взимат баснословни заплати, държат се като примадони и звезди, а не като мъже. Трансферират се за милиони. Покрай всичко това обаче, романтиката някъде се изгуби. Това да играеш за името на отбора си, а не за заплатата. Да се доказваш пред хилядите фенове всеки път, да приемаш останалите десетима на терена като свои братя. Никола Радлев е от това поколение на гладиатори.

  „Разликата със сегашните футболисти и тези от моето време е, че сегашните мислят само за пари. Футболът се комерсиализира. Ние в „Черноморец“ бяхме на три категории – 150 лева, 130 лева и 120 лева. Трима взимахме по 150. Премиите си бяха еднакви за всички – 72 лева на победа. Хората виждаха усилията ни, виждаха, че се раздаваме за отбора и ръководството своевременно реагира и ни даваха и пари под масата по 200 лева от време на време. Сравнено с всичко това, което е сега, е нищо. Та ние имахме три коли в отбора – аз и още двама и карахме „Шкода“.  Хубавото беше, че в Бургас спортът беше много сплотен. Подкрепяхме се. На наши мачове идваха баскетболисти, хандбалисти. Ние ходихме на техните и така. А след това се черпехме заедно на ресторант в центъра“, с усмивка споделя Радлев.

  Фалшивите новини ги е имало още през 70-те според него, но в по-малък мащаб.

  „Фалшивите новини, които сега са модерни, навремето тръгнаха точно от спорта. Дошъл съм с ЦСКА например в Бургас, бием и след това сядам с някои от играчите на „Черноморец“ на маса и се почват едни приказки. Ако пък не дай, Боже паднем, ще ме набедят, че съм продал мача. В последните две години под ръководството на Коларов често имаше такива приказки, когато отборът вече беше в криза“, добавя той.

   

  Обединението е бъдещето

   

  Според бившия футболист бъдещето на бургаския футбол е в обединението. Идея, която няма да бъде лесно приета от феновете на „Нефтохимик“ и „Черноморец“.

  „Жалко е, че Бургас е в това състояние във футбола, в което е в момента, защото имаше всички предпоставки да се развива – и пари, и таланти, и желание. Но, както казах, сами си ровим проблемите и си ги създаваме. И завистта. За мен това е причината футболът тук да е на това ниво. Години след това ги показаха отново тези неща. Раздробиха футбола – „Черноморец“, „Нефтохимик“. Вторите и те създадоха нещо модерно, но пак тая вражда обърка всичко. Познавах ги тези хора и не бяха лоши – и Митко Събев, и Ивайло Дражев, както и ръководствата им. Това бяха хора, които искаха да се случи нещо, но нямаха правилните треньори и директори“, казва Киша.

  Затова той смята, че двата клуба трябва да се обединят. Даже има предложение и за името – „Бургас 2020“. Това спокойно можело да стане от следващия сезон.

   

  Работата с младите е ключът към успеха

   

  Радлев от дълги години е треньор в Австрия. Получава и пролиценз там. Бил е на практика в „Ливърпул“ и „Рома“. 27 години е бил треньор в австрийска академия за възраст 14-18 години.

  „Мога да кажа, че доста от нашите добри практики тогава се копираха на запад и дават успехи. От моите отбори излязоха доста добри футболисти, повечето са и национали в страните си. За да постигаме успехи у нас, трябва всеки клуб да има по един добър методик и един скаут. Отборите трябва да се подмладяват. Индивидуалната тренировка също е много важна, а нашите не го правят. Да не говорим, че голям проблем е и че в школите се лансират едни некачествени футболисти, но само защото имат бащи спонсори, ги бутат напред. Ами и това не е редно. А за това, че един треньор трябва да започва работа от най-малките, за да стигне до големите, съм категоричен. Ако не знаеш как се работи с млади футболисти, няма да имаш успех като треньор на възрастните“, завършва Радлев.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.