Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  00:27Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Тръстиков кораб минава край Бургас

  13-07-2019 0 1463

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  В началото на август се очаква странен кораб, изработен от тръстика  и дърво, без никакви метални конструктивни елементи, да мине край Бургас. На този етап е трудно да се каже, дали ще може да се види с просто око от брега. До края на  месеца ще бъдат уточнени тези детайли. В момента корабът се довършва на брега на Варненското езеро – в Белослав на територията на  скъкларската фабрика на Данко Калчев.

  Двама боливийски индианци от племето „Аймара“ – баща и син, полагат началото на строежа на тръстиковия кораб. С него ще бъде извършено плаване от поредицата експедиции „Абора". Целта е да се докажат писмените свидетелства на Херодот, че материали за строежа на пирамидите в Египет са идвали по море от днешните български земи. Топлата българска връзка в експедицията е  Тео Роков от Регионалния исторически музей - Варна, който ще е българският представител в екипажа на „Абора IV”. Тръстиковият кораб е съвременна реплика на древноегипетски кораб.  А международният екипаж ще плава по маршрута Варна – Истанбул - Чанак кале (Троя) - Егейските острови - остров Крит. В екипажа на „Абора IV” ще се включат представители на Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България. Ръководител на проекта е германецът д-р Доминик Гьорлитц. Тръстиковият кораб е с дължина 14 метра.

  Навършват се 50 години от експедицията на Тур Хейердал „Ра“ - първото плаване с древен папирусов кораб, каквито са използвали древните египтяни. Проектът „Абора IV” , на практика, е  продължение. За пускането на кораба на вода във Варна се очаква да пристигне най-големият син на великия норвежки изследовател, който ще стане и негов кръстник.

  „Трябваше да го правят в Сочи. Ние пет години работим с археологическия музей във Варна за наколните жилища, които се свързват с прочутия варненски некропол. И след като не стана  в Сочи, дадох съгласие безвъзмездно да им предоставя терен и условия за работа, за да се реализира строителството на този странен плавателен съд. Идеята ми е след като се осъществи експедицията, да направим музейна експозиция – „Строителство на „Абора IV”, а в Германия ще бъде музеят на „Абора IV”. Репликата на  плавателния  съд ще бъде изработена от стъклена арматура. Това го правя не толкова заради стъкларската фабрика, а заради България, защото започвайки експедицията от тук ще се говори за България. Така и по-голяма разгласа  се получава и за Варненския некропол“, коментира  Данко Калчев, собственик на фабриката за стъкло „Инхом“ – Белослав. Фабриката му е единственото място в България, където се правят демонстрации и се прави ръчна изработка на стъкло. Данко Калчев е наследник на старите белославски майстори – стъклари.  Името му стана известно в страната, свързвайки се с последната българска подводница „Слава". Амбицията на бизнесмена е плавателният съд да бъде превърнат в музей. „Тук, пред фабриката ще бъде закотвена подводницата“ – показва мястото Данко Калчев. И уточнява, че това ще се случи есента. Общинският съвет във Варна одобри предложението на собственика на стъкларската фабрика в Белослав да реставрира и отвори за посещения плавателния съд. На този етап индикация за бъдещия проект е само паното, опънато на стената на фабриката, на което е изобразена подводницата.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.