Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  08:12Вторник

  02 Юни 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Танците стоят в задънена улица

  23-05-2020 0 189

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  „Ситуацията за танцуващите в момента е просто абсурдна! Не виждам смисъл в това да отвориш моловете, а да забраниш тренировките за деца на открито. Не виждам смисъл и в това да са разрешени тренировки за възрастни, а да са забранени за деца. Разбирам, че събирането на много хора в затворени пространства е опасно. Но тогава защо се отварят моловете и ресторантите? Абсурдно е и прозрачно се вижда, как определени интереси управляват живота на масите“, разсъждава ядосвайки се хореографът Петя Стойкова, основател, преподавател на Танцова школа „Дюн“.

  Проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб заяви на брифинг, че засега не се планира да се отворят школите и танцови клубове по латино, народни танци или всякакъв вид друг хореографии от страх за евентуално заразяване. „Засега препоръката е да танцувате по двама вкъщи“, каза той. Не би следвало в закрито помещение да има много хора, е мнението на професора.

  По този начин подписката на над 8 хиляди и 500 души, които настояват за отприщване  на танците се оказва като зов в пустиня.

  „Да танцуваш онлайн е като да се целуваш през целофан. Губи се съществена част от връзката между танцуващите. Този метод според мен е завинаги изгубен за децата. Мислехме си, че те са хай-тек поколение, но това, което виждам сега е мощна апатия и липса на интерес към онлайн общуването. И слава Богу“, продължава коментара си Стойкова.

  За нея варианта е с репетиции на открито поне до есента. 

  За невъзможността да се осъществи този вариант пък обяснява хореографът  и художествен ръководител на Танцов ансамбъл „Лазур“  Бойчо Янев. Той дава пример, че условно ако се приеме, че в един бургаски комплекс като „Славейков“, ако има пет клуба по танци, а обикновено репетициите се провеждат след 18.00 часа и мястото, където да се танцува е определено точно, то до късно вечерта трябва да се извъртят репетициите на въпросните клубове. Не трябва да се забравя и това, че парковете са и за разходка, и за майките с деца, и за велосипедистите.

  „Аз   също подписах петицията, която колегите направиха, в която се изложи искането да се разреши отварянето на нашите зали. Ние разчитаме на определена бройка хора. Вярно, че нашата работа е много специфична. Аз лично се подписах, но от друга страна, имам и своите резерви и притеснения. Нашата игра е за колан и за ръце – дори и 10 човека да са. Иначе няма ефект – усещането, когато не си за ръка е съвсем друго“,обяснява хореографът.

  От фолклорен клуб „Лазур“ са направили и онлайн танц, който е заснет на клип. Хорото го играе всеки у дома си – около 40 човека. Има над 180 хиляди гледания. „Много е атрактивно, много харесвания, но това е само да покажем, че в тази карантина се танцува поединично. Липсва ни обаче залата, атмосферата, контакта. Категоричен съм обаче, че по този начин ние не можем да развиваме нашето изкуство. То иска отпадане на карантината и да се танцува на живо“, обобщава Янев. Той е на ясно и с това, че ако при него, който вече е пенсионер, изчакването не е фатално, защото има някакви финансови постъпления, то при младите му колеги, които изцяло се препитават от клубовете и преподаването на танци  - това е фатално. Те нямат никакви доходи, затова и настояват да се възстанови работата.

  По думите на известния бургаски хореограф, има и още един деликатен момент и това са хората, които трябва да се върнат към заниманията си с танците. „Хората няма да искат, страхуват се. Няма да има интерес, дори и да тръгнат заниманията, те няма да са в този ритъм, в който бяха преди пандемията от  коронавируса“, убеден е Янев.

  След няколкото онлайн репетиции, които са направени с „Лазур“, е  направена и анкета за това дали искат такива репетиции – отговорът на голяма част от танцьорите е, че не е същото и енергията, която я има в залата, няма как да се усети  през екрана на компютъра. Липсват емоциите и настроението.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.