Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  09:52Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Стойко Василев: Не мога без народната песен, всеки ден пея

  09-08-2019 0 1390

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

  Името на народния певец Стойко Василев е добре познато в цяла Странджа. Младият изпълнител гради успешна кариера, като постоянно e канен по фестивали, както и по панаирите на селата в мистичната планина. Самият той е потомствен наследник на странджански певци.

  25-годишният бургазлия започва да се занимава с народно пеене още когато е на 4 години.

  „Тогава моята баба Елена ме научи на песента „Стани, стани, Тодоре“. С нея се явих на един конкурс, където спечелих първо място“, спомня си той.

  Няколко години след това е записан да учи в музикалното училище „Добри Чинтулов“ в Бургас. Именно там той осъзнава, че е призван да се занимава с народно пеене.

  „В Mузикалното научих много песни участвах на доста конкурси, печелих награда след награда. И така в мен се зароди един хъс и желание да се захвана по-сериозно“.

  В 9 клас той се запознава и с доста от знаменитите певци от богатата палитра на странджанския край. Така на практика започна и неговата по-сериозна кариера, като и до днес Стойко е благодарен на всички, дали му тласък в това поприще. Държи да отбележим имената на редица хора, на които той е признателен, както и такива, които не познава лично, но са го вдъхновили и се е учил от тях:

  „Янка Рупкина, Калинка Згурова, Милка Андреева, Жечка Сланинкова, Георги Павлов, Иван Полинчев, Сава Попсавов, Велко Велков, Тома Янчев, Никола Кузманов, Лазар Налбантов, Ирена Станкова, Александра Димитрова, Теодора Станкова, Магда Пушкарова, Велко Велков, Иван Полинчев, Манол Михайлов, Георги Павлов, Златка Ставрова, Димка Владимирова, Петко Нанчев, Николай Неделков, Стоян Ганчев, Ваня Дженезова, Тодор Добрев – от него се уча. Защото вече ги няма такива като него, старите кадри на Странджа. Димитър Пишев, кмет на село Визица, Комня Стоянова от Драчево. Имам нейната книга, за съжаление нямаше как да се запозная с нея. Стоянка Забунова, която ми даде много стари неизпети песни. На едно име обръща и по-специално внимание – Снежана Иванова. Това ще бъде една голяма певица на България, пред нея има сериозно бъдеще, пълни ми душата как пее и надявам се, че ще продължава да го прави, защото колкото повече пее човек – той не остарява“, допълва Василев.

  Певецът от Бургас е спечелил множество награди, като вече е изгубил точната им бройка. От тях обаче има една, която му е по-ценна. През 2017 година на Втория конкурс „С песните на Калинка Згурова“ печели златен медал с нейната песен „Не бързай, мари, Вълкано“.

  До момента Стойко има един издаден албум, който е озаглавен „Самодивски огън“. В него са записани 12 песни – 4 бавни и 8 хороводни. Сега той работи по втория си албум. Към него ще бъде добавена и дебютната му песен, която записва в момента. Тя е създадена от неговата баба и е кръстена „Пеещото село“, отнасящо се за средецкото село Момина църква. Намеренията са му вторият албум да излезе през 2024 година, когато Стойко ще навърши 30 години. Той ще се казва „Самодивски огън – втора част“. Ще включва 20 песни, разкри младият певец, като си пожелава само да е жив и здрав, за да успее да изпълни плана си.

  Едно от най-невероятните изживявания, които е изпитал в качеството си на изпълнител, е когато излиза на сцената на НХК в Бургас, за своя първи концерт, заедно с оркестър „Цветница“. Сантименталното събитие се проведе на 26 септември 2018 година.

  „Имаше към 2000 човека, изживяването беше уникално. Калинка Згурова откри концерта, а на него участие взеха много други изпълнители, за което съм им признателен“, отбелязва 25-годишният певец.

  Никога не е мислел да се откаже от тази професия. Без песен не мога, всеки ден трябва да си пея, допълва той.

  Това, с което най-много се гордее е, че е успял да създаде свой собствен хор. Първоначално жените в него са били шест на брой, после се увеличават на дванадесет, за да достигнат сегашната си бройка от 16. В началото хорът носи името „Изгревски славей“, но впоследствие певецът решава да го промени на „Самодивски огън“.

  „Да създам собствен хор ми бе като мечта. Жените много ме уважават, както и аз тях. Печелят много награди, с което много се гордея. През септември ни предстои гостуване в предаването „От българско по-българско“, то ще продължи над 2 часа“, вълнува се още от сега той.

  Наблюденията му са, че народната музика е много популярна сред младите хора. От 5-6 години много са се запалили, като ходим да пеем на панаирите, има много младежи, които пеят песните, играят хора. Това ми дава повод за оптимизъм. Определено народната музика има бъдеще, казва бургазлията.

  От качествата, които трябва да притежава народният певец, според Стойко най-важното е да пее песента с желание.

  „Една песен на даден голям певец, като започнеш да я пееш, трябва да я изпълниш, както той го прави, да се доближава максимално до оригиналното пеене, а не да се изменя“.

  Извън записите на песни и клипове и участието в тях, Стойко обича да кара колело. Друго негово любимо занимание е да работи в градината на тяхната къща в комплекс „Меден рудник“. Но дори и тогава той си припява някоя народна песен, защото който пее – зло не мисли, категоричен е Стойко Василев.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.