Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  20:05Събота

  04 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Средно по 170 на ден молят за топло в Бургаско

  19-08-2019 0 445

  Снимка: Архив "Черноморски фар"

  Ина ПЕТРОВА

   

              Средно на ден по 170 социално слаби от Бургаски регион подават заявления за помощ за отопление. Това сочат данните на Дирекция „Социално подпомагане“ за първия месец на кампанията. Тя стартира на 1 юли и до края на  месеца подадените молби са вече 4064. С отпусканите средства хората могат да  облекчат разходите си за отопление с ток, парно, дърва, въглища или природен газ.

           „Одобрени са 3673 молби с начислени суми на стойност 684 500 лева. Отказ е даден на 391 кандидати“, съобщи за „Черноморски фар“ Маринета Султанова, главен експерт в Регионалната дирекция. Заповед за отказване на помощта се издава, когато лицата или семействата не отговарят на едно или повече от условията за отпускане на този тип социално подпомагане. Тази година критериите за отпускане на помощта са променени. С поправките е разширен и обхватът на подпомаганите лица чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ. Важна промяна е също размерът на помощта, който със заповед на социалния министър Бисер Петков вече е 93,18 лв. месечно. За целия зимен период от 1 ноември до 31 март държавата ще дава 465,90 лв. спрямо досегашните 374,15 лв., т. е. увеличението ще е точно с 91,75 лв.

           Като изключим Бургас и частично общините Несебър, Поморие и Царево масово помощта, която искат кандидатите е за твърдо гориво. „В Бургас от общо подадени 832 заявления, 444 са за твърдо гориво, а останалите 388 за електроенергия. След отказите, одобрени към края на месеца, са 359 молби за поемане на тока и 410 за твърдо гориво“, информира Султанова. На ток с пари от държавата ще се отопляват още в община Несебър, като към този момент броят им е 14 души, в Поморие – 24 и в Царево – 4. Всичко останали желаят с отпусканите средства да си купят дърва или въглища.     

           Според влезлите в сила промени размерът на помощта за електроенергия нараства от 385 киловатчаса на 500 квтч. Причина за увеличението са  определените от Комисията за енергийно и водно регулиране по-високи цени на електрическата енергия, които влязоха в сила от 1 юли. През тази година в бюджета на Министерството на труда и социалната политика са осигурени 40 милиона лева допълнително за енергийно подпомагане. Това ще позволи разширяване на обхвата и увеличаване на размера на помощта. Затова пък по-трудно помощ ще получават семействата, чиито деца не ходят редовно на училище. Целта на мярката е да се стимулира връщането на децата в училище. От социалното ведомство уверяват още, че увеличението на пенсиите от 1 юли т. г. с 5,7%  няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ.

           Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация за получаване на помощта е по-нисък или равен от диференциран минимален доход за отопление. Лицата и семействата също така трябва и да отговарят на условията, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. 

           Желаещите да подадат документи могат да получат бланки в дирекциите по социално подпомагане по настоящ адрес или да ги изтеглят от интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане, секция „Документи“. Крайният срок за входиране на заявленията е 31 октомври 2019 година.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.