Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:22Петък

  28 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Ще ядем ли скъпо свинско за Коледа

  02-11-2019 0 420

  Снимка:

  Има спекула в по-високите цени на свинското месо. Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, пред pariteni.bg.

  Той посочи, че свинското месо поевтинява през октомври с около лев, в сравнение с месец септември, когато отчетохме увеличение с около 45%.

  По думите му, към момента, равнището на свинското месо е около 8,27 лева на едро за килограм.

  Друга интересна тенденция е, че цените на едро почти се сляха с цените на дребно, това е вследствие на предлагането във веригите.

  Като цяло, наблюдаваме дефицит на свинско месо и от там идва това колебание в цените.

  В момента, нямаме стабилна цена и това се дължи на голямото потребление от Китай, както и на големия износ от Европа към Китай.

  От гледна точка на българското свинско месо, наблюдавахме едно покачване на цените от 2,20 до 2,70 лв. живо тегло с ДДС, като поскъпването е с около 1 лев за крайния потребител, според разфасовката. уточни Владимир Иванов.

  Според него, към момента в някой търговски вериги се предлага испанско свинско месо с цена под 7 лв. за кг, което е под себестойността на едро, това е ненормална пазарна тенденция, но е факт.

  Иванов, прогнозира, че до Нова година не се очаква сериозно поскъпване на свинското месо, най-вероятно ще се запазят сегашните нива, дори месеци след коледно-новогодишните празници.

   

  Той обаче, не отрече опити за спекулативно вдигане на цените на свинското месо в някой търговски обекти, заради африканската чума по свинете.

  Според производителите обаче цените на свинското ще се вдигат още.

  „Цените на свинското месо в Благоевград се повишиха през последните седмици и причината за това е, че намаляват животните, каза Борислав Киройчев, месопроизводител и месопреработвател от Благоевград.

  По думите му, това няма да е последното увеличение, очаква се подобно след няколко седмици или месец.

  Борислав Киройчев не отрече, че от чужбина може да се внесе месо, „но от така наречените „парени животни“ с кожата – това месо е повече за преработка, но само ние и гърците в Европа дерем животните, допълни месопререботвателият.

  „По отношение на останалите стоки се наблюдава стабилизиране на цените. Към днешна дата, „потребителската кошница“ е около 66 лева, при 64 лева миналата година. Цените на основните хранителни продукти в сравнение с 1989 година, са много по-ниски към днешна дата.“, коментира още Владимир Иванов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.