Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  19:22Сряда

  01 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Шабан Мустафа – бегачът от село Костен, който изуми света с успехите си

  12-11-2019 0 1746

  Снимка: Архив

  Михаил КОЛЕВ

   

  Обикновено почти всяко населено място има с какво да се гордее пред света. Било то с красивата си природа, местната кухня, историческо събитие, културни особености или дадена личност. Една малка община в България може да се похвали със свой спортист и то в един изключително труден и красив спорт, каквото е планинското бягане. Няма да е пресилено, ако кажем, че маратонецът Шабан Мустафа през последните години е като визитна картичка на община Сунгурларе. Това е факт благодарение на множеството му успехи в планинското бягане, които ако тръгнем да изброяваме, ще ни отнеме доста време. Победите му са повод за гордост не само за община Сунгурларе, но и за цялата ни страна и предизвикаха широк отзвук в световните медии, пишещи за този красив и същевременно много труден спорт.

  Роденият през 1978 година в сунгурларското село Костен мъж започва да се занимава с планинско бягане през 2007 година. Дотогава вече е натрупал сериозен опит, благодарение на това, че е участвал на състезания по лека атлетика на средни и дълги разстояния.

  Постигайки успехи в новия спорт, с който се е захванал, Мустафа твърдо решава, че ще се занимава сериозно с него, тъй като в това поприще се чувства по-добре.

  Макар и вече на 42 години той продължава да поддържа много високо ниво, което може да служи като пример за младото поколение, че възрастта е само една цифра и не могат да бъдат оправдание за постигането на целите.

  Самите тренировки на състезателя на „Шампион-Сунгурларе“ протичат различно, в зависимост от това за какъв маратон се подготвя атлетът. Обикновено залага на „фартлек“, което представлява променливо бягане – 1000 метра се изминават с бързо темпо, с което ще се бяга и на самия маратон, следващите 1000 метра са с нормално темпо и така се редуват, докато накрая избяга общо 20 км. Възстановителното му бягане е около 15 - 20 км, като на него се стреми пулсът му да не надвишава 130 - 135 удара в минута

  В седмицата тренира почти всеки ден двуразово, с изключение на четвъртък и неделя, когато тренировката му е веднъж през деня. По време на двуразовите тренировки първата му такава е сутрин. Провежда я на стадиона в Сунгурларе, където развива скорост, докато следобед набляга на планинското бягане в родното си село Костен, където живее и до днес.

  Любимото трасе на Мустафа е „ЮнгФрау“ в Швейцария, който се води най-красивият маратон в света.

  „Много е трудно да се участва там, професионалните бегачи могат да се пуснат, ако постигнат добри резултати преди това, но любителите имат ограничен брой участници, защото няма как с много хора да се качиш на високо в планината. Има граница от 5000 души максимум и тази граница се пълни за една седмица максимум, което е доста впечатляващо“, казва той.

  Както всеки спортист, така и маратонецът има хранителни режими, които спазва стриктно преди състезания. Сред тях има и любим такъв, който прилага преди тежки маратони. Става въпрос за режим, в който се влиза 8 дена преди старта. Използва го от 2010 година насам, като му го е препоръчал тогавашният му треньор Динко Ганчев. По подобен режим се подготвят голяма част от руските атлети.

  „Осем дена преди участие правя една изтощителна тренировка. След това започвам да консумирам 3 дена белтъци. През тези дни продължавам пак да си тренирам. После 3 дена поемам въглехидрати и спирам белтъците. Накрая 2 дена преди състезанието, заедно с въглехидратите, взимам половин килограм мед и го разбивам в 2 литра вода и преди състезанието го изпивам. Един вид това е гликоген. На маратоните се чувствам много добре, особено след 30-ия км хранителният режим си показва резултата. Веднага след края на състезанието не чувстваш никаква умора, все едно си бил допингиран. Много интересен и ефикасно действащ режим е това“, разкрива режима си Мустафа.

  „Организмът обаче много бързо привиква и не трябва да се повтаря често този хранителен режим, защото после ефектът няма да е много голям. Затова трябва да се редува и с други хранителни режими“, съвета маратонецът.

  Неизменно контузиите съпътстват всеки един човек, захванал се активно със спорт. Така е и с Шабан Мустафа, който е преживял не едва или две травми. Откроява два такива случая, които са най-тежките до момента в кариерата му. Първият е през 2016 година, когато побеждава на маратона „ЮнгФрау“.

  „След маратона получих някаква травма, която ме мъчеше доста време, може би около 4-5 месеца. Заради нея изтървах целия сезон през 2016 година. Тогава от Швейцария ме бяха поканили като победител и за тях беше голяма чест да дойда отново и да си защитавам титлата. Но понеже нямаше как да си водя подготовката, им отказах. Втори път ми пратиха писмо – пак им отказах. Накрая не отидох, защото България беше домакин на Световното първенство по планинско бягане на къса дистанция (12 км) и трябваше да бягаме за националния ни отбор и им написах, че имам проблеми и не съм готов за дълги бягания. По-добрият вариант е да си бягам за отбора, отколкото да ходя да бягам само за престиж. Това ми беше най-сериозната контузия“.

  Вторият случай е от тази година, когато решава да се впусне на 2 юни в скоростното изкачване на връх Ботев, стремейки се да подобри рекорда на друга родна легенда в този спорт – Кирил Николов-Дизела.

  "На сутринта в деня на бягането като станах и имах стомашни проблеми. През цялата нощ пък валеше дъжд и трасето до хижа „Рай“ беше изключително тежко. Като тръгнах да бягам, все едно едвам стъпвах, организмът ми беше обезводнен. Стигнах до хижата, след което започнах да атакувам върха. По пътя има една Тарзанска пътека, минавайки по нея се появиха едни черни облаци, придружени с гръмотевици, изсипа се сериозен дъжд, който бе обърнат на градушка, а аз съм по потник и гащета, нямах нищо друго. Бях на открито, нямаше как да се върна назад, защото върхът ми бе по-близко. За кратко време земята побеля, в същото време усещах как организмът ми започва да настива. Изведнъж 1 км преди финала паднах в безсъзнание на трасето, водейки с 12 минути пред втория. Имаше едни туристи пред мен и зад мен, бяха яки мъже, които са ме видели и са започнали да ме влачат нагоре. Добре, че те бяха там в този момент, за да ми окажат помощ.

  След като се събудих си спомням, че бях в една стая, настанен в хижата на върха. Час и половина съм бил в безсъзнание, после 1 час съм спал в хижата. Нищо не си спомням. Времето е било толкова лошо, че туристите, които са ме взели със себе си, са търсили известно време хижата, докато я намерят. Добре, че бях близо до финала и на открито. Ако бях на Тарзанската пътека – там има пропасти, в които ако паднеш, няма да могат да те намерят“.

  Не липсват и любопитни моменти по време на състезания, в които се е впускал Мустафа. През силната за него 2017 година, когато печели три маратона в Алпите, всички толкова се впечатляват от успехите му, че на четвъртия маратон в Швейцария допинг ченгета го проверяват, за да видят дали 42-годишният мъж не е използвал забранени вещества, спомня си той.

  „Никой не очакваше да спечеля трите състезания. Тогава бях направил моя си хранителен режим и това пак ми помогна много. На въпросното трето състезание спечелих случайно, защото един кениец, който бе миналогодишният победител, обърка трасето 1 км преди финала и аз се озовах първи. Някой май беше махнал маркировката, не знам как се обърка това момче“, разкрива Мустафа.

  Извън спорта маратонецът обича да се занимава със земеделие, има своя черешова градина в село Костен, която е около 8 дка. „Като имам малко време, винаги влизам в нея, това е доста приятно за мен занимание“, признава си той.

  От 2012 година до днес работи като началник в отдел „Спорт и туризъм” в Община Сунгурларе.

  „Бегачите в България няма как да преживяват само с бягане, трябва да се намери и някаква странична работа. В случая от Община Сунгурларе ми помогнаха много, те се радват на моите успехи, стремя се да не ги разочаровам, както и всички, които ми симпатизират“, казва Шабан Мустафа.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.