Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  04:32Събота

  30 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Севим Али, депутат: В ситуация на пандемия малко гости от Турция щяха да пристигнат за Рамазан

  24-04-2020 0 2678

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  „Според мен тази забрана за влизане от Турция е продиктувана от това, че българските мюсюлмани имат много близки и роднини там“. Това заяви пред репортер на „Черноморски фар“ айтоският депутат от ДПС Севим Али. Според него притеснението е било, че голяма част от тях ще дойдат в България за Рамазан и е нормално да се взимат превантивни мерки. От вчера в сила влезе заповед на здравния министър, с която временно се забранява влизането на хора и автомобили от Турция.

  „При Рамазан обаче хората в продължение на месец говеят – от изгрев до залез не консумират вода и храна. По принцип по време на този месец не идват много хора от Турция в България. Другото, което е в Турция сега има четиридневна забрана за излизане от домовете изобщо до понеделник включително. Няма такива хора безразсъдни да хукнат сега към България“, заяви той.

  Али добави още, че роднини на български мюсюлмани идват в България за Рамазан Байрам, който почва на 23-и май и продължава до 25-и.

  „Това в момента са пости, нещо като Великденските при християните. Затова пак казвам, според мен никой нямаше да тръгне“, поясни депутатът.

  Народният представител коментира още и работата на джамиите за празника и как мюсюлманите от Айтос и околността приемат това. Със заповед на Главното мюфтийство молитвите ще се излъчват онлайн и ще се провеждат при закрити врати, а вярващите ще се молят по домовете си.

  „Препоръчително е да не се струпват хората на едно място, като се има предвид тази пандемия. Всеки го приема това като нормално и като нещо, което трябва да се спазва. Знаете има заповед от Главно мюфтийство. Препоръчва се на хората – тези, които говеят да си изпълняват вкъщи обичаите. Радвам се, че хората го приемат това и няма излишни драми. Няма как, всички трябва да сме съпричастни и трябва да спазваме правилата, ако искаме да оцелеят близките ни и самите ние. Заложен е човешкият живот, а не кой какво иска“, обясни Севим Али.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.