Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  19:33Понеделник

  25 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Село Дрянковец - новата туристическа дестинация

  03-07-2019 0 3004

  Снимка: НП

  Зърно като дренки раждала навремето плодородната дрянковска земя

   

  Дрянковец е село като другите, но не съвсем. Юнски аромати на липа и рози те посрещат още от табелата. Напролет от всеки двор и от градинките надничат бухнали люляци, през есента пък селският пейзаж пъстрее с хризантеми в различни цветове. И не че има професионални градинари - цялата тази красота е създадена и обгрижвана на доброволчески начела от местните, а вдъхновител на идеята за „цветно село" е кметицата Севие Пехливанова.

  Засадените преди четири години от дрянковлии дръвчета и храсти цъфтят и радват окото. А подреденото село и красивата природа вече привличат туристи. Първата Дрянковска къща е винаги пълна с гости, изградена е не с еврофинансиране, а с частни финанси. „Благодарим на собственика, който е винаги готов да отвори вратите на Къщата за селските събития и празници - календарни, християнски и мюсюлмански. Имаме красива природа, интерес за гостите ни е местността Калето. Следващата ми цел е да направим екопътека, заслон и чешма там", поставя си поредната цел Пехливанова.

  Все заради интереса към селото, дрянковлии се усетиха, че нямат написана история. Затова в момента се готви специално издание, което да разкаже за миналото на село Казълджик (днес Дрянковец). Според местните краеведи, селото е било административен център с над 1700 жители, повечето от които се занимавали със зърнопроизводство. Произвеждали зърно, едро като дренки, от там и името на селото - Дрянковец.

  Кметицата не само мечтае да се знае миналото, но и здраво е стъпила в настоящето, във времето на високите технологии. От месец младите дрянковлии ползват безплатен интернет в две важни точки на селото - около Кметството и в обновената селска градинка в центъра. Първата безжична интернет-връзка функционира по идея на Пехливанова и благодарение на скромните средства на Кметството.

  Друга, духовна идея, сега мобилизира местните. Джамия Дрянковец си има, християнският храм обаче е съборен преди години. На мястото на поставената преди десетилетия камбанария вече има проект за нов параклис, който ще се гради не само със средства на Църковното настоятелство, но и с дарения от дрянковлии.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.