Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  18:55Вторник

  07 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Селим Иса, лозар: Положението в сектора е трагично

  14-02-2020 0 843

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  И в Руенско лозарите изкореняват. Това потвърди бившият шеф на Областната земеделска служба. Той самият отглежда 150 декара лозя в плододаване, има и млади насаждения.  Тридесет декара „Траминер“ от тях изкоренява. „Съседът до мен също премахва. Малките стопанства също коренят. Аз самият мислех да рекултивирам, но сега се чудя, объркан съм, дали тези освободени декари да не ги засея с друга култура“, коментира лозарят.

  Той е категоричен, че от две години работи на загуба. „Само трудът за набиране на един килограм грозде струва между 20 и 30 стотинки, а като цяло себестойността на декар лозе е между 500 и 600 лева. Изкоренявам „Траминер“-а, защото навремето изкупната му  цена бе 1.20 – 1.35 лв., а сега падна на 0.40 лв.“, обосновава решението си лозарят. И допълва: „Втора година ходим като цветарки да калесваме, да се молим - някой да ни изкупува продукцията, временно да спасим положението. Пазарим се за всяка стотинка, защото сметките не излизат, положението е отчайващо. Не бива да се оставя секторът така – без пазар и под натиска на съседните държави, където колегите са субсидирани добре“.

  Иса припомня, че след 1878 година след приемането на Конституцията, вторият закон, който се приема е Законът за виното и спиртните напитки. „Лично тогавашният министър-председател участва в  реализирането на този закон, защото първите данъци идват от акцизите“, припомня лозарят.

  Миналогодишната реколта в региона бе много качествена – с по-малко добиви, за сметка на висока захарност, но пък купувачите никакви ги няма, припомня лозарят, разсъждавайки в посока, че това връзва ръцете му и да вдигне заплатите на своите работници. Целогодишно в неговото стопанство работят 10 души, а по време на беритбата броят на временно наетите варира, в зависимост от това какви количества грозде трябва да бъде набрано за деня. „Какво излиза – трябва да вземаме кредити, за да работим. Ама ние имаме достатъчно кредити по инвестиционните проекти и сега да вземам аз кредит за оборотни пари – това направо води до фалит. Дребните стопани могат да лавират, защото в много от случаите те не плащат данъци, не осигуряват и целогодишно работници. В повечето случаи работят и в Слънчев бряг или в строителния бранш и каквото му падне от лозето, си му идва отгоре, докато ние храним семейства от лозарството и сме отговорни и пред работниците си, затова ни пука за бранша. И аз лично искам да има сигурност в пазарите и в бъдещето на бранша“, заключава Иса.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.