Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  16:17Понеделник

  01 Юни 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Сега живея с ритъма на Боса нова

  Иска ми се да възкръсне времето на хубавата музика

  21-09-2019 0 629

  Хилда Казасян:
  Снимка:
  Интервю на Димитър Илиев

  Хилда Казасян е родена на 27 март 1970 година в София. Зодия „Овен“. Дъщеря е на популярния диригент и композитор Вили Казасян и Надежда Ранджева. През 1989 година завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” със специалност „Ударни инструменти”. Продължава образованието си в класическия отдел на Консерваторията отново с ударни. След развода с актьора Чочо Попйорданов има връзка с бизнесмена Симеон Бучков, от който има дъщеря Надежда- Мари. Член е на журито на телевизионното шоу на БТВ „България търси талант” през 2010 и 2012 година. Шест сезона е в журито на музикалното шоу „Като две капки вода” 2013-2019 година. От 2018 година е заместник-председател на Общинския съвет към БНТ. В средата на месец юли тази година гостува в Бургас със самостоятелен концерт „Да послушаме филмова музика”, с който радва публиката в цялата страна, а с гостуването си в Созопол на 07.09.19 г. бяха закрити празниците „Аполония – 2019 г.” Между репетицията и концерта успя да отдели време и за читателите на вестник „Черноморски фар”.

   

  - Преди старта на лятното Ви турне в интервю по телевизията казахте, че много държите то да започне от Бургас. Има ли нещо по-специално, което да Ви свързва с този град?

  - По-специално …не! Но атмосферата и начинът, по който се развива Бургас, ме кара все повече да го обичам. А защо решихме да стартираме от тук … ами защото през последните две години все нещо се случваше, не намирахме удобни дати и по ред други причини. Не успяхме да стигнем до Бургас, ето защо сега реших да направя този жест към бургазлии и слава Богу – получи се един фантастичен концерт. Летният театър беше препълнен, което много ме зарадва.

   

  - „Да послушаме филмова музика” – правен ли е някога подобен проект в България?

   

  - Мисля, че не. Или ако е правен, то не е било от джазови музиканти, което прави нещата да изглеждат малко по по-различен начин. И това беше рискът, който поех. Не бях сигурна, че едни толкова популярни теми ще се възприемат от публиката. Убедена съм, че няма нито една песен, която всеки да не може да запее на секундата. И когато на премиерата в НДК видях четири хиляди души в залата, се почувствах като най-щастливия човек на света. 

   

  - Това даде ли Ви нужното самочувствие на откривател?

  - Добър въпрос, но не съм се замисляла чак толкова надълбоко. По-скоро ми даде самочувствие на експериментатор. Това, че успяхме да напълним големите зали в страната, си е истинско събитие.

   

  - Как мислите, музикалният ни пазар стана ли по-богат с този Ваш проект?

  - А..., това не знам. Аз съм една скромна арменка (смее се). Един нов живот на толкова популярни песни по нашия си начин и те да бъдат харесани.

   

  - Ако трябва да отделите една от песните – коя е тя?

  - Не мога да отделя само една. Всичките са толкова специфични благодарение на Христо Йотов и Живко Петров, че ми е трудно да посоча само една. Знаеш ли кое е по-важното? Когато съм на сцената, нямам търпение да продължа със следваща. Очаквам всяка следваща песен с трепет и това ми носи творческо удовлетворение.

   

  - Ще възкръсне ли времето на мелодичните певци, времето на романсите и серенадите?

  - Сега ми се иска да възкръсне по един нов начин не времето на романсите и серенадите, а да възкръсне времето на хубавата музика. Усещам едно сериозно завръщане към качествената музика.

   

  - Вашите фенове имат ли възраст?

  - Имат! (смее се). От 15 до 65 години (продължава да се смее) и това е най-хубавото. Щастлива съм, че музикантите, с които работя в моментаq успяхме да направим такаq че и доста млади хора да чуят тази музика и да си тръгнат доволни. Старите помнят филмите, така че това си е мисия по някакъв начин.

   

  - Каква е оценката Ви за музикалната култура на българите днес?

  - Има едно ново завръщане както към концертните зали така и към театралните салони. Те са буквално претъпкани. Не може да намериш билети месеци напред. Обнадеждена съм от това, че започваме да се връщаме към нормалното. Нека да го наречем така.

   

  - Музиката свобода ли е?

  - Да! Свобода е! Особено за хора като мен, които са отраснали с музика. Това е друго светоусещане, друг вкус към живота, друг вкус към взаимоотношенията между хората.

   

  - А най-голямата болка за човекq посветил се на музиката?

  - Няма болка, има радост, има щастие, но и много работа. Да превърнеш хобито си в професия не е лесно.

   

  - Кой от съветите на баща Ви спазвате най-стриктно и до днес?

  - Очаквах този въпрос. Вижте… той не беше човек, който дава съвети с думи. Той самият беше един голям съвет. Да имаш до себе си личност като него – това не е късмет, това е… нямам думи дори да кажа какво е … това, което научих от него без той да ми го каже е … разбрах, че трябва да си широко скроен, да не си дребнав, на моменти да умееш да се надсмиваш над себе си и куп други неща, за които сега нямам време да споделя.

   

  - А кое е удивителното в хората, които са Ви помагали в тежки моменти?

  - Аз имам един тесен кръг от близки хора, с които съм заедно от 30 години. Толкова сме свикнали да бъдем част един от друг, че даже не се удивляваме от това, че някой ни помага. Удивителното е не да се удивляваш от постъпките, а да имаш тези хора до себе си.

  - Имате ли друг талант, който не успяхте да разкриете и до днес? 

  - Другият ми талант е вътрешният интериор, който открих в ресторантите, които имам. Може би имам и други таланти, но то май не остана време да ги показвам (смее се).

  - За какво се водят войни в музикалния бизнес днес?

  - Нямам представа. Отново ще кажа, че аз не се разделям с кръга от музикантите, с които работя, така че не се интересувам от войните, които се случват и гледам много-много да не знам за тези войни.

  - Какво мислите за най-младото поколение попизпълнители? Участието им в музикални формати дава ли им по-голяма сигурност?

  - Участието в музикални формати дава това, което ние нямахме. Дава им се 5-минутен прайм тайм, в който да покажат всичко, на което са способни. Само че оттук нататък идва трудното. Нужни са трудолюбие, силен характер, да не се главозамайваш, за да може по-дълго време да се задържат на сцената.

  - Неотдавна приключи музикалното шоу „Като две капки вода”. Като член на журито от какво най-често се затруднявахте?

   - Затруднявах се от това, че трябваше да давам оценка на толкова талантливи и успели хора, които полагат неимоверен труд за това, което правят. Този талант е различен от всички останали.

  - Но Юлия Огнянова е казала и друго – че да имитираш някого и нещо е нужен двойно повече талант и свръхдоза интелигентност.

  - Напълно съм съгласна с това, което е казала. Само ще допълня – за да успееш да влезеш в кожата на друг човек, трябва да премахнеш и егото си.

  - Предусещахте ли кой ще е победителят?

  - Никога. Ето, това е хубавото при форматите на Маги Халваджиян, че ние самите нямаме идея какво ще се случи всеки следващ момент.

  - Арменското чувство за хумор за какво Ви помага?

  - За всичко! (смее се). Най-важното е да не влизам в дребнавости. Да стоя по един фин и елегантен начин.

  - С тази постоянна усмивка на лицето, кога да разбираме, че сте в лошо настроение?

   - Много рядко съм в лошо настроение. Ставам гневна само когато видя несправедливост около себе си, а чувството за справедливост при арменците е много силно развито.

   

  - И последен въпрос – Ако си послужим с езика на музиката, в какъв такт живеем днес?

  - В какъв такт живеете вие, не знам … Но аз живея с ритъма на Боса нова.

  А защо Боса нова, ще разберем следващото лято, когато може би Хилда Казасян отново ще гостува в Бургас. А дотогава играйте Боса нова, за да ни е по-леко.

   

   

  07.09.2019 г.

  Созопол

  Аполония `2019

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.