Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  05:32Неделя

  29 Март 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Сблъсъци на политически идеологии за плочата на Механото

  19-02-2020 0 351

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  До сблъсъци на политически идеологии се стигна по темата с плочата за Механото. Тя бе свалена преди дни от фасадата на школото, като малко преди това от БСП-Бургас входираха докладна с искане за отмяна на решението на предния Общински съвет за свалянето й. Заговори се, че при свършен факт докладната им се явява излишна. Живко Господинов обаче не бе на това мнение.

  „Смятам че по никакъв начин това, че е свалена плочата не означава, че докладната ни е излишна. Искаме да се възстанови на мястото й и това много лесно може да стане. Крайно време е да спрем да променяме историята и да се опитваме да променяме исторически факти. Не трябва да има противопоставяне от сорта на това да се сваляла тази и да се постави на Георги Дипчев. Защо да не са и двете на фасадата, лошо няма“, заяви той пред наш репортер.

  Според него по смисъла на закона това не представлява по никакъв начин агитация.

  „Става въпрос за ученици, които са антифашисти. В цяла Европа е призната антифашистката борба и се подкрепя. Така че според мен е взето едно неправилно решение. Имаме информация, че веднага след свалянето й, плочата се съхранява в един от бургаските музеи. Нямаме притеснения за нея и за състоянието й. Най-важно е какво ще реши Правна комисия. На самото заседание на Общински съвет – Бургас ще искаме отмяна на решението от предния мандат“, каза Господинов.

  Точно на Правната комисия обаче нещата станаха интересни. Председателят й Иво Баев обяви, че докладната е незаконосъобразна и само областният управител или прокурор могат да правят искане за отмяна на решение. Прехвърчаха набързо словесни престрелки между членът на комисията Павел Маринов от БСП, който също е юрист, и Костантин Луков и Иво Баев. Те се редуваха от чисто правни до сблъсъци на политически идеологии.

  „Крайно време е да спрем да се бъркаме в миналото, и на мен това не ми харесва. Много хора днес не знаят разликата между комунизма и фашизма и дано не се случва така, че да научат. Това с плочата обаче ще се случи и на други паметници. Не трябва и да се противопоставят. Нека да се възстанови плочата и да се добави и на Георги Дипчев. Това е история все пак“, заяви той.

  Костантин Луков обаче обяви докладната им за брак.

  „По мое време като председател имаше страшно много брак на докладни. Тази е такава и явно тенденцията ще продължава и в този мандат“, разпалено заяви той.

  Иво Баев от своя страна обясни, пък че според него трябва и Альошата да се събори.

  Докладната не бе приета, като единствен Павел Маринов я подкрепи. Останалите гласуваха „против“, тъй като Баев забрани да се гласува с „въздържал се“. Той се закани и че скоро ще приемат Наредба за работата на комисията, с която това да се уреди.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Страхувате ли се от коронавирус

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.