Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  09:05Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Съвременната Баба Марта: Правенето на мартеници е терапия

  23-02-2020 0 547

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

   

  Красимира Краева прави мартеници от почти тридесет години. Признава, че отначало ги е правила по необходимост – за да изкара малко пари допълнително за семейството. „Помните трудните години в края на миналия век, когато хората едва оцеляваха. Тогава всеки се чудеше с какво да се захване. И аз се захванах с мартениците“, припомня бургазлийката.

  После пазарът се наводнява с китайските чудесии – груби изпълнения, които нямат нищо общо с българската традиция. Тогава бургазлийката се отказва да изработва своите мартеници-уникати. „Пазарът стана грозен, някъде към 2000 година и аз спрях да изработвам мартеници. Всъщност правех само за приятели, колеги, близки и роднини. Защото винаги тези изделия съм ги правила за удоволствие“, разказва Красимира, допълвайки, че и в тежкото начало пак е намирала повече удоволствие в изработването на пролетните символи, отколкото принуда да ги изработва.

  Преди 6 години заедно със своя колежка стартират „Българската Баба Марта“ в Бургас. Едно място, където ценителите на българското намираха своите амулети и поздрави за началото на женския месец.

  Медицинска сестра по професия, Красимира, подчертава, че професията й изисква сръчност, също както и правенето на мартеници. „Много колежки – медицински сестри и акушерки, се занимават с подобни дейности. Аз не знам медицинска сестра, която да не може да прави нещо с ръцете си – да плете или пък да шие гоблени. Няма такъв човек. Професията ни изисква сръчност, или както казват хирурзите: „много да те слушат ръцете“, обяснява връзката между професията и хобито си бургазлийката. Правенето на мартеници си е чиста терапия, при която изпитва истинско удоволствие, допълва, че особено когато изработва нещо за своите близки и приятели, обича всичко да е съобразено с личността. Да му е направено както се казва „по мярка“, нищо, че ще се носи на ревера или на ръката.

  „През интернет ме намери една жена, която беше харесала мои работи, но с която не се познаваме лично. Това беше преди две години. Тя ми поръча да й направя за дъщеря й, която е музикантка и работи в Щатите, специална мартеница. Не го знам това момиче, дори на снимка не го видях, но като започнах да изработвам мартеницата, от идеята, че тя е музикант, човек на изкуството, се роди моделът. Това, което направих бе нещо като роза. Брошка от плъстена вълна. Толкова ефирна се получи - като дантела. Все едно музиката е минала през вълната и я е накъдрила“, връща спомените назад Красимира. Тя не скрива, че има и случаи, когато започва да прави мартеница за друг човек, който дори добре познава, но в определения момент тя не се получава добре. „Имам случаи когато мислейки си за определен човек, с амбицията да му направя нещо страхотно, то не се получава така, както го искам“, признава Краси. „Както се казва от народа: нещата или се случват, или не се случват. И за да се върви напред трябва да ги оставим от само себе си да се случват както трябва. Да не се месим в съдбата. Щом се получава и ми харесва, значи и отсреща то, дали ще е мартеница или нещо друго, ще бъде харесано и оценено. Като изработвам мартеницата, тя е заредена с цялата ми емоция, с целия ми позитивизъм. Радвам се на всичко, родено от ръцете ми като на мое дете“, разкрива тайната за своето творчество. Така нейните добри мисли се пренасят върху хората, които избират да подарят или да вземат за себе си от символите, които прави.

  „Предна година ми свършиха мартениците от един модел. И аз, прибирайки се вечерта, бързам да направя от него нови, защото явно много се харесват на хората. Да, обаче излагайки ги отново – никой не ги поглежда и не се продават. Обяснението ми е, че тези, последните мартеници, са правени само и единствено, за да се продават. Липсва положителната емоция, с която обикновено работя. Комерсиалната част не е толкова доходоносна – нека никой не си мисли, че с изработката и продажбата на мартеници се забогатява. Когато се работи със старание и любов и когато не се мисли за пари – тогава се раждат най-красивите модели“, увлекателно обяснява Красимира.

  Краси работи с плъст от вълна и българска шевица. Често определя стойността на всяка мартеница чак когато нареди всичко на щанда си. Дори се допитва до колегите си, които често й се сърдят, че подбива цените. „Изработвам, да кажем, детска мартеничка, някакво човече, моята мисъл е повече насочена към онова малко създание, което ще й се радва, а не за парите, които родителите му ще ми платят. Не че не ценя труда си, ценя го, но да доставиш радост на околните е по-важно“, заключава майсторката. Тя се води от инстинкта си за красота. Желае онова, което раждат ръцете й да излъчва топлина, любов, да е грабващо, да радва.

  Новите технологии понякога също помагат в бизнеса. Бургазлийката качва снимки в социалната мрежа на изработените от нея мартеници. Така от интернет има харесани модели. „Идва едно момче, отваря си телефона и ми показва: „Искам ето това!“ и сочи определен модел. Значи моите работи са стигнали до него и през интернет. Усетил е енергията и през новите технологии“, заключава Краси.

  За разлика от свои колежки, които целогодишно изработват мартеници, тя казва, че не може така дисциплинирано да се захване с работата. „Без да мисля какъв сезон сме - ако нещо ми хрумне, сядам и опитвам да изработя модела. Ако започне да се получава – чудесно, ако ли не – оставям го. Случвало ми се е и посред лято да изработвам прекрасни мартеници. Провокират ме намерени мидички, рапанчета, камънчета. Пробвам как те ще се впишат във вълната“, обяснява бургазлийката.

  У дома на Краси няма кой да й помага при изработката на мартениците, с изключение на домашния любимец, котаракът Лъки, който често си играе с кълбетата. Но той в повечето случаи пречи. Всички останали са я оставили сама да се занимава с хобито си. Често дори съпругът й се шегува с нея, че тя обича да си играе. И направата на мартеници е спомен от детството й. Приема хобито й като спомен от детството и игра, която тя е пренесла в реалния си делник.

  Шевицата е другата слабост на жената със сръчните ръце, паралелно с вълната. За Краси тя е таен код. Чрез нея майсторката отново изпраща послания за доброта, любов и топлина.

  Много хора търсят точно тези мартеници, в които е вплетена българската шевица. В никакъв случай обаче не може да се каже, че непременно такива мартеници се изпращат само за чужбина.

  Онези бургазлии и гости на града, които отиват на щандовете на Краси и нейните колеги, са истински ценители. Това се е доказало в годините. Рядко там има хора, които питат: „За един лев какво ще ми дадеш?“.

  „Не ми е приятно в навечерието на първи март да чуя от някои клиенти – дай ми от онези връзки по десет стотинки, защото за детето в клас трябва да има или пък за колегите - трябва да вържа – да отбия номера“, обяснява Красимира и допълва, че много се радва когато Баба Марта се пада в почивните дни, както е тази година, защото тогава купуват мартеници хората, които наистина искат да подарят този символ. „Покупката е осъзната и добронамерена. Тези мартеници се подаряват понякога на 2-ри или 3-ти март, но те не се дават по задължение, а защото човекът така го е усетил. Не е само от задължение. Предпочитам клиентите ми да имат моя заряд и като изберат някое от моите изделия да продължат да го насищат с добра енергия“, разказва за теста си тя.

  Майсторката не харесва онези, които се правят на баровци и искат най-скъпото, което предлага, а не избират със сърцето си за определен човек. Показността я дразни, защото в нея няма доброта, а демонстрация на финансово положение.

  Имало е и случаи хора, които избират един куп мартеници и оставят доста пари и не коментират, други пък оставят и бакшиш, запленени от изработката.

  Помагайки при избора на мартеница на своите клиенти, Краси се опитва да ги проумее и да им предложи нещо, което наистина ще носят. Готова е на момента и да преработи модела, само и само да угоди. Спомня си как при нея на изложението „Българската Баба Марта“, което се провеждаше в Дома на НХК, отиват млади мъже, които си харесват мартеници за ръка. Те обаче й признават, че са китаристи и връзките ще им пречат. В момента се ражда идеята как да бъдат преправени мартениците, така че да са удобни за клиентите, което много ги впечатлява и радва. Това са истински ценни моменти и предизвикателства пред майсторката на мартеници.

  Пак под покрива на Дома на НХК и в контекста на сегашната заплаха от коронавируса, Краси си спомня, как по време на базара преди години пристигат китайци. „Беше точно на първи март, а както си спомняте, тогава на стълбището на дома винаги имаше Баба Марта, която връзва мартеници. В годината, за която разказвам, бе една Мария, която пее народни песни. Като дойдоха тези китайци, тя им пее, връзва им мартениците, те си купуват, правят си снимки. Много весело се получи“, връща се назад във времето жената.

  Тази година изложението ще се казва „Фестивал на мартеницата“ и ще стартира от 24 февруари. До първи март включително то ще бъде в Автогара „Юг“. И пак ще има Баба Марта.

  В традицията няма мода, убедена е Красимира. Всичко трябва да е пречупено през виждането на автора. „Пазарът ще реши кое ще бъде търсено тази година. Ние като автори представяме нашите виждания за пролетните амулети“. В тазгодишното изложение участват нейни колеги, които също сами изработват мартеници. „Никой не купува, за да продава“, гарантира организаторката на изложението. То ще бъде второ под покрива на Автогарата. Първото бе коледно и бе много добре прието. Шефът на ОП „Транспорт“, Андрей Рунчев, се изказа, че това изложение е внесло допълнително красота и емоция сред пътниците, а и е дало възможност на онези, които не са имали време да обикалят по базарите из града в последния момент, преди да отпътуват в своята дестинация, да си купят нещо красиво. Със сигурност така ще бъде и в навечерието на пролетния уникален за България празник, убедени са от Автогарата.

  Като собственик на фирма, Краси признава, че продаването на мартеници е обвързано с безкрайно много бюрокрация и нерви. Затова и голяма част от колегите й се отказват да изработват и продават мартеници. „Бюрокрацията отказва голяма част от дребния бизнес. Забелязвам от известно време, че много талантливи хора, които правят мартеници и не само мартеници, а и други красиви неща, започват да изработват само заготовки, които да продават онлайн“, споделя наблюденията си Красимира.

  Съответно търговците това и чакат. Те купуват заготовката. „Моя позната цяло лято прави декупаж върху дървена плочка с българска шевица. Тези плочки тя ги продава на едро. Предприемчивите търговци нанизват една връзка с червено и бяло по средата и я продават далеч по-скъпо. Това да е ръчно изработено, но не е лично творчество. За съжаление, много талантливи хора минават в сянка, не се водят автори, а са като фирма-подизпълнител“, споделя жалката действителност бургазлийката.

  Що се отнася до финансовите облаги, след първи март, като се тегли чертата, всичко е „танто за кукуригу“, смее се Краси. По-скоро тя инвестира в добрите емоции и новите познанства. Остават добрите чувства от срещите с хората. „Печалбата ми са контактите и срещата с хората, които демонстрират своето отношение към това, което съм изработила. Виждаш забележките, които те правят все по-добър. Развиваш се в посока какво харесват, без кича, естествено“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.