Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  20:16Неделя

  31 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Росен Желязков: От юни свободно движение без карантина със съседите ни

  19-05-2020 0 424

  Снимка: Архив "Черноморски фар"

  Премиерът Бойко Борисов и колегите му от Румъния, Гърция и Сърбия договорят на виртуална среща днес условията за свободно движение през границите без карантина. Очаква се да бъде възстановено нормалното придвижване от началото на юни месец, обяви транспортният министър Росен Желязков в ефира на БНТ.

  „Имаше различни варианти, първоначално да са бизнес пътуванията със съответните протоколи по границите. Ще поискаме възстановяване на свободното придвижване на хора, разбира се, при пълно спазване на всички изисквания и протоколи за общи правила. Защото координираните действия са гарация за истинско свободно движение“, каза транспортният министър.

  По повод готвения днес протест в Бургас на автобусни компании за случаини превози, Желязков коментира, че спадът в сектора се дължи на огромния спад в туризма. „Мерките на правителството способстват за връщане към нормалното състояние след пандемията. Ще се наблюдаваме какво се случва в Южното полукълбо, за да се подготвяме за пикове на болестта. Всички мерки, които се взимат са за по-дълъг период. Такава е и политиката на Европейската комисия чрез различни инструменти, такава е и политиката на правителството“, каза Желязков.

  Ето защо правителството е предприело два вида мерки – социални и икономически за подпомагане. Сред първите такива са мярката 60 към 40, където подадените заявления за подпомагане са над 200 000. Желязков смята, че мярката трябва да са адаптира тепърва.

  Министърът припомни и наскоро обявената мярка за 40 млн. лева, с които ще бъдат осигурени 40% от минималната заплата за заетите в автобусния превоз. Около 27 000 служители на компании ще получават по 290 лева на месец за период от половин година.

  По думите му има автобусни превозвачи, които са по-засегнати от други, заради това част от мерки, които правителството осигурява чрез Българската банка за развитие, са насочени по осигуряване на ликвидност, отсрочване на кредити и други.

  „Бяха пренасочени 160 млн. лева и включени в ОПИК за осигуряване на безвъзмедни средства за малките и средните фирми на стойност от 3 до 10 000 лева“, допълни Желязков и обяви, че работят по нов продукт за подпомагене заедно с Фонда на Фондовете.

  По думите му тепърва предстои оптимизиране на схемите на линиите за превоз на пътниците, за които държавата изплаща компенсации на превозвачите. Но не пропусна да отбележи, че мерките за едни пораждат ревност в други, като посочи товарните превозвачи, които са били на първа линия като лекари и служителите в магазините.

  Желязков отново припомни действията на държавата за промяна на пакет „Мобилност“. Българските евродепутатите заедно с единомислещите страни са внесли предложение за изменения в Европейския парламент. Очаква се председателят на ЕП да се произнесе дали предложенията, подкрепяни от България за отпадане на връщането на водача и камина, ще бъдат разгледани в пленарна зала.

  По темата за финансовото състояние на БДЖ, Желязков каза, че „нито стотинка от ангажиментите към НКЖИ и БДЖ на държавата не беше преустановена, гарантирането на движението на хора е осигурено, както и целевите инвестиции. На 21 май ще бъде подписан договора за доставка на новите 10 локомотива", каза още Желязков.

  Попитан дали „Български пощи“ ще получи компенсация за разпространението на печатни издания, министърът обяви, че кабинетът ще разгледа механизмите за компенсация и техния размер на едно от следващите свои заседания. По думите му с разпространението на печата държавното дружество е показало капацитет да предлага финансови и застрахователни услуги.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.