Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  19:27Петък

  03 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Родственици на Екзарх Антим I живеят в Средец и до днес

  17-02-2020 0 780

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

   

  В Средец още пазят паметта на Екзарх Антим I. Оказа се, че и до днес в града живеят негови родственици, които са се заселили от Лозенград по време и след Балканската война. Родственици на първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия има и в селата Дебелт и Драчево, както и в Бургас, разкри пред вестник „Черноморски фар“ Красимира Костова, директор на Историческия музей в Средец. Според нея е трудно да се каже колко точно са хората, които са роднински свързани с Антим I. Причината е, че повечето от преселилите се в община Средец негови роднини са били момичета и са приели фамилията на своите съпрузи.

  „Това, което знаем ние е от останали записки на негова племенница е, че братът на екзарха – Коста и неговите внуци, са живели в Лозенград и по време на военните действия са се движили заедно с войската ни. Първоначално са били настанени в училище в Бургас, което ние не знаем кое е то. Оттам те са били разпределени в селата на сегашната община Средец. Първо те са се заселили в Дебелт, а после това се е случило и в Драчево и Средец. Доста от тях са успели да се реализират като архитекти например “, допълни Костова.

  Поради този факт, както и заради 150-годишнината от учредяването на Българската Екзархия в „Геймановата къща“ в Средец бе открита изложбата „Вяра и държавност“, посветена на Екзарх Антим I.

  Тя е създадена по инициатива на Народното събрание и с активното съдействие на Държавна агенция “Архиви”, изложбата включва архивни свидетелства на Централен държавен архив, НА на БАН, ЦИАИ, Държавния военноисторически архив – Велико Търново, архивите в Монтана, Враца и Варна, катедралният храм “Св. Вмчк Димитрий” – Видин.

  С помощта на документи и снимки авторите на експозицията разказват за трънливия път на духовника, вградил живота си в най-съдбовните мигове на националното ни самоопределяне. Роден в Лозенград с името Атанас Михайлов Чалъков, Антим 1 се замонашва в Хилендарския манастир през 1837. Учи в Цариград, о-в Хиос, Одеса и Духовната академия в Москва. През 1868 става митрополит във Видин и участва в църковните борби, отхвърляйки власта на Цариградската патриаршия. След Априлското въстание работи за информирането на световната общественост и дипломация за тежкото положение на българския народ. Освен като бележит духовник той остава в историята и като държавник, чийто подпис като председател на Учредителното събрание стои под Търновската конституция. Създадена по повод 125 години от кончината на духовника и 135 години от Учредителното събрание, положило начало на българския парламентаризъм, оформлението на изложбата дава възможност тя да бъде представяна многократно, за да пази жива паметта за Антим І.

  Изложбата ще остане в Средец до 15 май.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.